mtDNA T1a1 Pohjanmaalla · Yleinen

T1a1 haplon tutkiminen

Sain keväällä 2011 tietää oman mtDNAhaploni olevan T1a1. Tuolloin suomalaisia osumia minulla oli vain kaksi, joiden perusteella oli vaikea lähteä ymmärtämään yhtään mitään.

Vuosien kuluessa osumia on tullut lisää, nyt maaliskuussa 2019 niitä on 695 kappaletta, joista suurin osa on Euroopassa, jonkin verran Amerikoissa ja vajaat 30 Suomessa. Näistä Suomen osumista olenkin jo kertonut, että taustatutkijani ja mutaatioasiantuntijani on onnistunut kartoittamaan tiedon, että meillä Pohjanmaalla ylämummonsa omaavilla on omat mutaationsa, joita ei muualla tavata. Näin voidaan olettaa, että meillä on oma yhteinen Pohjanmaan ylämummo jossain menneisyydessä.

Viime syksynä katselin osumieni merkitsemiä ylämummoja ja näky oli suunnilleen tämä (kuvassa on muutama uudempikin osuma jo merkittynä). Merkintöjä oli tehty monella tapaa ja monen tasoisesti ja niistä oli hankala muodostaa yhteistä kuvaa.

Näyttökuva 2019-03-14 kello 11.54.44

Katselin kuitenkin, että onpa tutunnäköisesti noita paikkakuntia ja nimiä ja ryhdyin lajittelemaan osumia. Olin myös yhteydessä aika moneen osumaani saadakseni lisäselvitystä heidän äitilinjoihinsa (ja näin löysin myös mutaatioasiantuntijani :), sekä aloin huvikseni käyttää myös geni.com sekä jonkin verran myheritage.com -palvelujen äitilinjajuontoja hyödykseni. Pian minulla oli koossa mielenkiintoinen aihio oman ylämummoni Marketta Heikintyttären mtDNA testin tehneistä jälkeläisistä, jotka olivat kaikki T1a1 haploa. Tuon kuvan piirsin kirjaani Kuka sinä olit.

Kirjani julkaisemisen jälkeen tutkimukseni on jatkunut ja laajentunut. Olen netin sukututkimuspalvelujen rinnalle ottanut myös kirkonkirjat käyttöön ja Pohjanmaan haaran ylämummot on saatu melko hyvin kartoitettua ja joidenkin omia äitilinjoja jatkettua.

Näyttökuva 2019-03-14 kello 11.59.59

Kuten huomata saattaa, aika monta samaa nimeä ja paikkakuntaa, jotka järjestin vielä kerran.

Näyttökuva 2019-03-14 kello 12.08.27

Tämä lista jo sinällään on mielenkiintoinen, kertoohan se ylämummojemme eläneen 1600-luvulla melko pienellä alueella. Ihan sormia syyhyttäisi saada käsiin tietoa muutamasta äitipolvesta taaksepäin – sieltä voisi löytyä kaikille Pohjanmaan T1a1 osumille yhteinen ylämummo. Joka tapauksessa on mielenkiintoista odotella uusia mtDNA osumia, josko tämä ylämummojen joukko vielä kasvaisi ja laajenisi.

Löytyy tästä listasta muutakin tietoa alueen kartoittamisen lisäksi, nimittäin talojen nimet: Spangar, Strang, Girs, Huggare, Sudd ja Enaperä (Norrena); kaikki ruotsinkielisiä. Herättää ajatuksia, kun  ylämummomme ovat eläneet ruotsinkielisissä taloissa kaksikielisellä alueella. Voisi näin olettaa heidän olleen ruotsinkielisiä, vaikka mm. oma ylämummoni Marketta avioituikin savolaisperäisen Hyytisen kanssa Norr-Enan eli Enaperän taloon kaksikielisellä Evijärvellä. Kuitenkin heidän tyttärensä Maria jatkoi sukuaan epäilemättä ruotsiksi ruotsinkielisellä Teerijärvellä ja toiset tyttäret Karin ja Kirsti päätyivät suomenkielisiin taloihin Lappajärvelle. Näin voi päätellä myös tyttärien jälkeläisten myöhemmistä vaiheista.

Pelkät nimet eivät kerro kaikkea, sen olen huomannut tätä tutkimusta tehdessäni. Geni ja myheritage ovat mukavia kavereita, samoin sukukirjat upeine perhetauluineen, mutta tutkimalla kirkonkirjoja avautuu monta hiljaista tietoa. Kun lähdin tutkimaan äitilinjaani, arvelin tutkivani piikoja sekä torppareiden ja sotilaiden vaimoja. Hämmästyin todella, kun äiti toisensa perään oli alueen suuren talon tytär, joka oli naitu toisen ison talon vanhimmalle pojalle. Sama hämmästely on jatkunut T1a1 haplon Pohjanmaan ylämummoja tutkiessa; he ovat olleet isojen talojen emäntiä ja heidän tyttäriään on naitettu toisiin isoihin taloihin, joiden nimet ovat tuttuja tästä Pohjanmaan haaran tutkimuksesta.

Piiri pieni pyörii paitsi alueella myös säädyissä. Mistä tulikaan Pohjanmaalle se  ylämummo, jonka perilliset ovat testanneet itsensä Pohjanmaan T1a1 klaaniin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s