Äitilinjani tarinoita · mtDNA T1a1 Pohjanmaalla

Oliko Marketta Heikintytär ylämummoni?

Äitilinjani on tullut jo tutuksi. Sen ’ylämummon’ eli vanhimman tunnetun esiäidin Marketta Heikintyttären aikuisiän kotipaikka on ollut Evijärvi ja siellä Enaperän talo.

nacc88yttocc88kuva2019-01-31kello16.16.57

Mistä voin olla varma, että Marketta oli ylämummoni?

Kun tein mtDNA testin vuonna 2010 en ymmärtänyt tuloksista yhtään mitään. Vuosien saatossa olen hakenut tietoa, ollut yhteydessä muihin suomalaisiin T1a1 -linjaisiin ja hakeutunut erilaisiin sosiaalisen median ryhmiin, joissa dna-asioita on käsitelty. Jotain olen oppinut ja jotain olen onnitunut itsekin tuomaan tutkimukseen oman vahvan alueeni, perinteisen sukututkimuksen, kautta.

dna putkilot ja fannyn sukupuu
DNA-tutkimus tarvitsee perinteistä sukututkimusta tuekseen, mikäli haluaa saada testeistä irti mahdollisimman paljon.

Enaperän Marketalla oli viisi tytärtä, joista yksi kuoli pienenä. Kahden tyttären Liisan ja Karinin naislinjaisia jälkeläisiä en ole onnistunut jäljittämään tähän päivään, mutta kahden muun, Marian ja Kirstin, äitilinjaiset jälkeläiset ovat teettäneet itsestään mtDNA -testit samassa FTDNA -firmassa kuin minä ja näyttäytyvät dna-tililläni osuminani.  Heidän äitilinjansa minä olen jäljittänyt käyttäen osin heidän omia sukupuitaan sekä lisänä genissä (netissä oleva sukututkimusohjelma) olevia sukujuontoja. Näiden perusteella olen tehnyt pienen sukupuun.

T1a1 Enaperästä lähtöisin
En julkaise mtDNA testin tehneiden nimiä, sillä Suomen laki suojelee alle 100 vuotta vanhojen henkilötietoja.

Meitä on siis viisi mtDNA testattua, jotka kaikki olemme äitilinjaltamme T1a1 haplolaisia ja joiden kaikkien ylämummoksi on perinteisellä kirkonkirjoja seuraamalla tehdyn sukututkimuksen perusteella osoittautunut Marketta Heikintytär Evijärven Enaperän talosta.

Tähän kun yhdistää tiedon, että vain 0,6 prosenttia suomalaisista on mtdna -haploltaan T1a1-linjaisia, ei voi kuin todeta, että kirkonkirjojen perusteella tehty päätelmä äitilinjastani on enemmän kuin kohtuullisen paikkansapitävä.

 

2 vastausta artikkeliin “Oliko Marketta Heikintytär ylämummoni?

  1. Päivitysilmoitus: T1a1 ja Vimpeli ja Helga Strang
  2. Päivitysilmoitus: T1a1 haplon tutkiminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s