Äitilinjani haplo on T1a1. Se on Suomessa harvinainen, sillä tämän hetkisen tiedon mukaan vain 0,6 prosenttia suomalaisista kuuluu tähän haploryhmään. Suomeen T1a1 -naiset ovat tulleet Euroopasta, luultavasti Brittein saarilta ja ehkäpä viikinkien mukana, kukapä sen tietää….vielä.
Vaikuttaa siltä, että pienestä osuudestaan huolimatta T1a1 -haploiset suomalaiset eivät kaikki ole saman Suomeen tulleen esiäidin jälkeläisiä. Tietysti me testin tehneet suomalaiset T1a1 -haplolaiset olemme olleet keskenämme yhteyksissä ja vaihtaneet tietoa, jonka perusteella voitaneen sanoa, että meitä on kolmen eri naisen jälkeläisiä. (Tämä on voitu päätellä, kun ollaan kyselty ja kartoitettu mtDNAn mutaatioita.) Näiden naisten vanhimmat tunnetut jälkeläiset ovat eläneet maantieteellisesti Etelä-Suomessa, Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Minun juureni ovat Pohjanmaalla.
Kuva on FamilyTreeDNAn DNA-tililtäni ja kertoo Suomen T1a1 -haplolaisten vanhimpien tunnettujen esiäitien asuinpaikkoja.
Pohjanmaan haara, sillä nimellä kutsun tätä epävirallista T1a1 -haplolaisten joukkoa, jonka perimässä on mutaatio, joka löytyy vain tähän haaraan kuuluvilta. Sitä ei tiedetä olevan muualla maailmalla eikä myöskään muilla suomalaisilla T1a1 -haplolaisilla. Siksi otan epävirallisen luvan kutsua tätä joukkoa Pohjanmaan haaraksi.
Enemmän kuin luultavasti meillä Pohjanmaan haaralaisilla on yhteinen esiäiti. Kokosin yhteen DNA-tililläni olevien ja kanssani samaa T1a1 -haploperimää omaavien henkilöiden vanhimmat tiedossa olevat esiäidit, jotka ovat eläneet 1600-luvulla ja listasta tuli tämän näköinen:
Aika mielenkiintoinen, eikö totta!
Kolmetoista testattua henkilöä, joilla on mtDNAssaan ainutlaatuinen mutaatio ja joiden äitilinja kapenee kuuteen 1600-luvulla verrattain pienellä alueella eläneeseen esiäitiin. Vielä tästä on vaikea vetää suoria johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, mutta mielenkiinnolla odotan mitä tuleekaan tapahtumaan, kun testituloksia tulee lisää ja kuva alkaa kirkastumaan. Jo nyt koen mielenkiintoisena sen, miten pienellä alueella ja muutamalla testituloksella on saatu näinkin tiheä verkko 1600-luvun Pohjanmaan T1a1 -haplolaisista.
Oma lukunsa ja kirjoituksensa on Järviseudun 1600-luvun T1a1 -naiset, joiden jälkeläislinjoihin pääset tutustumaan näistä linkeistä:
Evijärvi
- Marketta Heikintytär Enaperän (n.1643-1713) tyttärien Maria Heikintyttären ja Kirsti Heikintyttären jälkeläislinjat
- Marketta Heikintytär Girs
Vimpeli
- Helga Heikintytär Strang (1631-1711)
- Helga Olavintytär Spangar (1596-1686)
Minulla myös tuo T1a1. Sukujuuret vahvasti Kymenlaaksossa.
TykkääTykkää
Se olisi kyllä mielenkiintoista tutkia myös Kymenlaakson T1a1 juuria. Luultavasti sinne on tullut joku toinen T1a1 äitilinjainen esiäiti kuin Pohjanmaalle, mutta yhteinen esiäiti meillä joka tapauksessa löytyy jostain kaukaa. Ehkä ei Suomesta.
TykkääTykkää
Minulla on T1a1k. Äää eli Vienan Karjalassa.
TykkääTykkää
Meillä on jossain hamassa menneisyydessä, luultavimmin tuhansien vuosien päässä, yhteinen esiäiti.
T1a1 on oksa, josta T1a1k on haarautunut jossain vaiheessa omaksi oksakseen. Siten T1a1k-äitilinjaisilla on jokin mutaatio, joka taas puuttuu T1a1-äitilinjaisilta.
T1a1 haploa on Suomessa Pohjanmaalla, Turun suunnalla ja Itä-Suomessa.
TykkääTykkää