mtDNA T1a1 Pohjanmaalla

T1a1 ja Vimpeli – Helga Spangarin jälkeläisiä

Näyttökuva 2020-01-25 kello 12.48.54

Kovin usein minulle ei tule mtdna osumia, saati sitten että ne olisivat jotenkin merkityksellisiä. Alkuvuodesta 2019 on kuitenkin tullut yksi, joka olikin sitten tavanomaiseta mielenkiintoisempi, sillä sen myötä Järviseudulle saatiin uusi T1a1 haara – ehkä.

Yleensä tutkin uudet mtdnan lähiosumani, jotka ovat suomalaisia. Jos osumani ei ole laittanut vanhinta tunnettua äitilinjan äitiään eli ylämummoaan näkyviin, otan yleensä yhteyttä häneen sähköpostitse ja joskus sähköpostivaihto tuottaa tulosta ja toisinaan ei. Jos taas ylämummo on tiedossa, tutkin reittiä vähän tarkemmin ensin omista tiedostoistani eli Sukujutut -sukututkimusohjelmastani ja seuraavaksi nettiohjelmasta Genistä. Jos kumpikaan ei tuota tulosta, käyn kirkonkirjoihin käsiksi.

Tuorein osumani vei minut kirkonkirjojen pariin. Ylämummoksi oli merkitty Liisa Karhula (1834-94) ja samainen Liisa löytyi myös Genistä, mikä helpotti työtäni.  Kun vielä osoittautui, että Liisa oli  Alajärveltä, olin yhtä hymyä. Hyvä juttu, helppo nakki.

Liisa, jonka isän nimi oli Israel, löytyi myös vuosien 1835-43 rippikirjasta. Samalta sivulta löytyi tieto hänen äidistään, joka oli Lappajärveltä tullut Liisa Erkintytär ja syntynyt 20.8.1804. Kun selasin Alajärven Karhulan talon edellisiä rippikirjoja, löytyi sieltä tieto, että Liisa Erkintytär oli tullut Karhulaan Lillfinnilästä vuonna 1828 avioiduttuaan Israelin kanssa. Lillfinnilän taas tiesin olevan Lappajärvellä ja taloa oli kutsuttu myös Tapolaksi, joten lähdin etsimään Lappajärven 1804 syntyneistä Liisa Erkintyttären äitiä.

Ongelma tulikin tässä, sillä Lappajärven syntyneistä ei löydy Lillfinnilässä eli Tapolassa syntynyttä Liisaa vuonna 1804. Mutta löytyy vuonna 1802 Tapolassa syntynyt Liisa, jonka isän nimi oli Erkki. Sama 1802 syntynyt Liisa Erkintytär löytyy myöhemmin Lillfinnilän rippikirjasta 1817-25.

Olisiko Alajärven rippikirjoissa virhe ja Karhulaan avioitunut ja Lillfinnilästä tullut Liisa Erkintytär olisikin syntynyt jo vuonna 1802? Tähän tulokseen minä tulin ja sain tukea myös Strangin ja Spangarin sukuseurasta, jossa oltiin pohdittu asiaa samaan tapaan.

Mikäli päätelmäni on oikea, uusin Järviseudun T1a1 äitilinjainen sukujuonto menee näin:

Näyttökuva 2019-02-25 kello 11.40.28

Tässä meillä onkin oiva mahdollisuus seurata miten dna voi antaa lisäselvitystä kirkonkirjojen puutteellisuuksiin tai mahdollisiin väärinkirjauksiin. Kun Helga Olavintytär Spangarin jälkeläisten naislinjoista saadaan lisää testattuja, heidän tuloksensa antavat lisävalaistusta tähänkin tulkintaan.

 

Lähteet:

  • T1a1 osumat FTDNA
  • T1a1 haplolaisten omat tutkimukset
  • geni.com
  • Lappajärven rippikirjat
  • Keisarinmäeltä maailmalle
  • hetsittesukua.fi
  • sukukirja: Het sitte Spangareita, 2004, Strangin ja Spangarin sukuseura ry – ISBN 951-97916-2-0
  • sukukirja: Het sitte Strangeja, 2001, Strangin ja Spangarin sukuseura ry – ISBN 951-97916-1-2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s