Keltaniemi

Maurits Nikolai Antinpoika Mäkiniemi

Näyttökuva 2019-02-03 kello 12.01.57

Asikkalan Keltaniemen rippikirjojen selaaminen alkoi siitä, kun metsänaapurini mainitsi nimen Maurits Mäkiniemi. Onpa erikoinen nimi ajattelin, ja painoin sen muistiini. Samalla metsänaapurini kertoi juttuja omasta kesäpaikastaan Hietaniemestä, jonka Maurits oli aikanaan omistanut ja kuinka tuo paikka ja talo liittyivät omistamaani metsätilaan, Hietamäkeen.

Maurits oli toiminut Keltaniemen nro 1 Ylätalon isäntä rippikirjojen mukaan jo vuodesta 1874, jolloin hän on ollut vain 16-vuotias. Hänellä oli ollut vain yksi sisar, Olivia, joka oli kuollessaan 1865 ollut melkein kolmivuotias. Mauritsin isä Antti Kustaa Adaminpoika (s. 1827) oli kuollut jo vuonna 1863 Mauritsin ollessa vain 5-vuotias ja äiti Eeva Maria Antintytär os. Keltala on menehtynyt nälkävuosien aikana 1868. Tuon väliajan Ylätalon isännyydestä oli vastannut Mauritsin isän äiti Brita Lena Adamintytär (1800-71). Brita Lena oli syntyjään Urajärven Yrjälästä.

Vaikka Maurits on merkitty Ylätalon isännäksi jo vuodesta 1863,  hän oli henkikirjan mukaan saanut talon perukirjalla vasta vuonna 1881. Keltaniemi on tuolloin ollut rippikirjan mukaan enstaka eli yksinäiskylä, mikä tarkoittaa yhtä taloa joka yksinään muodostaa kylän. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoitti ja kuka siellä olevat talot ja torpat omisti, on minulta vielä tarkemmin selvittämättä.

Maurits vihittiin 4.7.1879 Ida Agatha Adamintytär Uiton kanssa. Ida oli syntyisin Asikkalan Salon kylästä ja Hannulan talosta, jossa oli syntynyt 5.2.1858. Ida kuoli vain kaksi kuukautta ennen Mauritsia elokuun 28. päivä 1929 Ylätalossa Keltalahdessa.

Mauritsilla ja Idalla  oli yhdeksän lasta, neljä poikaa ja viisi tytärtä.

* Juho Feliks s. 1880 – myöhemmin Keltaniemen Alatalon isäntä

* Hilja Lyydia s. 1882

* Maria Pauliina s. 1884

* Kalle Kustaa s. 1887

* Hanna s. 1889

* Alma s. 1890

* Paulina s. 1893

* Väinö Aaro s. 1896

* Lauri s. 1900

Toukokuussa 1906 Maurits on rippikirjan mukaan ottanut sukunimekseen Mäkiniemi. Tuolloin elettiin innokasta suomalaistamisen aikaa ja moni vieraskielinen sukunimi muutettiin suomalaiseksi ja moni sukunimetön otti itselleen sukunimen. Mauritsista oli tätä ennen käytetty sukunimenä Keltaniemeä.

Samaisesta vuosien 1900-09 rippikirjasta käy ilmi, että Maurits on ollut Asikkalan kirkkoraadin jäsen.

Ja näin päästään vuoteen 1907, jolloin Maurits on henkikirjan mukaan kauppakirjalla ostanut Hietaniemen tilan ja talon itselleen. Hän on perheineen asunut edelleen Ylätalossa ainakin vielä vuonna 1915, jolloin Hietaniemessä on asunut hänen poikansa Juho Felix Mauritsinpoika Helinin sysmäläissyntyinen appi Antti Kustaanpoika Hietaniemi (1844-) vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

Mites tarina jatkuu ja miten Hietamäki liittyy tähän tarinaan? Sitä täytyy nyt sitten tutkia ja haastatella paikallisia asukkaita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s