Yleinen

Yleistä DNA testeistä

dna putkilot ja fannyn sukupuu

Teetin geenitestin itsestäni syksyllä 2010. Tuolloin DNA-testin tekeminen oli vielä melko harvinaista ja menikin vuosia tuloksia ihmetellessä ja niiden merkitystä opetellessa. Vieläkin on moni asia hakusessa, mutta paljon on myös selvinnyt.

Testini on amerikkalaisen Gene by Gene Ltd:n tekemä ja firma tunnetaan paremmin nimellä FamilyTreeDNA. Suurin osa suomalaisten teettämistä geenitesteistä on FTDNAn tekemiä ja näin heillä on suurin suomalaisgeenien tietokanta.

Pumpulipuikko suuhun ja hetken sivelyä poskien sisäpinnoilla, testiputkilot postiin ja tulokset tulivat muutaman viikon kuluttua nettiin DNA-tililleni. Millaisia tuloksia tulee, riippuu täysin siitä millaisia testejä tilaa. FTDNAlla on mahdollista teettää kolmenlaisia testejä: serkkutesti, äitilinjan testi sekä isälinjan testi. Minusta tehtiin kaksi ensimmäistä.

Geenitestejä teettäessä on hyvä ymmärtää, että tuloksena ei ole valmis sukututkimus, vaan DNA-testien rinnalle tarvitaan aina hyvä perinteinen sukuselvitys, johon testien tuloksia voi verrata.

Serkkutesti voidaan ottaa sekä mieheltä että naiselta. Tuloksena on lista saman testin tehneistä ihmisistä, joilla on perimässään samaa DNAta kanssani. Henkilöt ovat sekä isän että äidin puolelta ja lista voi olla pitkäkin. Minulla on tällä hetkellä yli 8000 sukulaista listallani ja osa on hyvinkin läheistä sukua ja osa kaukaisempaa, yhteinen esivanhempi saattaa olla satojen vuosien päässä. Henkilöistä ei kerrota miltä puolen sukuani he ovat, vaan ainoastaan arvio sukulaissuhteen läheisyydestä. Lista päivittyy aina sitä mukaa, kun uusia testin tehneitä sukulaisia ilmenee.

Äitilinja kertoo äidin puolen suorasta naislinjasta äidistä taaksepäin. Tämä tarkoittaa, että linjalla ei ole yhtään miestä välissä eli linja on äidistä tyttäreen. Äitilinjan testi eli mtDNA voidaan kyllä testata sekä miehestä että naisesta, mutta vain nainen jatkaa ketjua. Näin siis minulla ja veljelläni on sama äidiltä saatu mtDNA (jonka haplo muuten on T1a1), mutta vain minun lapsillani on minulta saatu mtDNA ja veljeni lapsilla on heidän äitinsä mtDNA.

mtDNAn testituloksena sain serkkutestin tavoin tililleni henkilölistan, jonka henkilöiden kanssa minulla oli yhteinen esiäiti menneisyydessä. Jälleen osan kanssa tuo menneisyyden esiäiti oli lähempänä ja osan kanssa kauempana, jopa tuhansien vuosien päässä. Minulla kävi tuuri, sillä listallani oli henkilöitä, joiden vanhin tunnettu esiäiti löytyi minunkin perinteisestä sukututkimuksestani ja pääsin siten vertailemaan listani henkilöiden äitilinjoja omaani. Näin vahvistui kirkonkirjoista tutkittu tieto, että vanhin tunnettu äitilinjani esiäiti oli Marketta Heikintytär (n. 1643 – 1713), joka eli aikuisuutensa Evijärvellä Enaperän talossa, jota myös Norrenaksi kutsuttiin.

Näiden minusta otettujen DNA-testien lisäksi voidaan testata isälinja. Tätä testiä kutsutaan Y-DNA -testiksi ja se voidaan ottaa vain miehestä ja se kertoo suoran isälinjan ilman ainuttakaan naista välissä. Näin esimerkiksi minä olen saanut isälinjani haplon selville, kun veljestäni otettiin isälinjan testi. Lasteni, jotka kaikki ovat tyttöjä,  Y-DNAn selvitin testaamalla mieheni.

Haplo muuten on oikeastaan lyhenne sanasta haploryhmä ja se tarkoittaa paikkaa (oksaa) haplopuussa. Haplopuita on kaksi, toinen äitilinjaisille mtDNA -haplo(ryhmille) ja toinen isälinjaisille Y-DNA -haplo(ryhmille). Yksinkertaistettuna voisin sanoa, että haplopuu havainnollistaa miten mtDNA ja Y-DNA ovat mutatoituneet ja haarautuneet vuosituhansien kuluessa. Me kaikki nykyihmiset kun polveudumme alku-Eevasta ja Aatamista (jotka muuten eivät olleet pari eivätkä välttämättä eläneet edes samaan aikaan) ja afrikkalaisesta alkukodista.

Haplopuun kautta on helpompi ymmärtää, että mitä läheisemmällä oksalla kaverin haplo on, sitä läheisempää sukua olemme ja meillä on yhteinen esi-isä lähempänä kuin runkopuun haplolaisilla ja kun haplomme ovat identtiset, olemme samalla oksalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s