Julkaisut · Yleinen

Kuka sinä olit

Se on vihdoin siinä, haaveeni äitilinjani tarinoista, kirjana. Siinä se nyt on laatikossa edessäni ja minä sen tein! Kirjani, jonka nimeksi sitten tuli: Kuka sinä olit – esiäitiketju Lappajärvellä 300 vuoden ajan.

kuka sinä olit vaaka 20x15

Nuoruudesta lähtien olen halunnut tutkia ja kirjoittaa esiäitieni tarinan, vaikka moni muukin osio sukujuuristani oli ja on tutkimatta. Jotenkin harmitti sukututkimusmaailman(kin) patriarkaalisuus, se miten perinteisesti sukua tutkittiin vain isälinjan kautta. Toki sekin on kiinnostavaa, mutta miksei myös äitilinja kiinnostaisi?

Äidit ovat läpi vuosisatojen olleet lapsilleen läsnä, ruokkineet ja pitäneet silmällä,  opettaneet elämän perusasiat. Tieten ja tietämättään äidit ovat siirtäneet lapsilleen tapoja ja tottumuksia sekä tietoa ja uskomuksia. Minä halusin tietää millaisen kaikupohjan omien esiäitieni kohtalot ja elinolosuhteet olivat minulle luoneet. Halusin tietää äitiketjuni tarinan.

Tässä se tarina nyt on, kirjana kansien välissä. Kymmenen esiäitiäni suorassa naislinjassa. Yli kolmesataa vuotta alkaen noin vuonna 1643 syntyneestä Marketta Heikintyttärestä ja päättyen mummuuni, äitini äitiin Fannyyn, jonka elämä päättyi vuonna 1989. Koko matka Etelä-Pohjanmaan Lappajärvellä, ensin kaksi tarinaa Lappajärven kappeliseurakuntaan kuuluneen Evijärven alueella ja loput Lappajärven rannalla.

Mukana on myös tuulahdus nykyajan sukututkimusta DNAn muodossa. Sen myötä olen saanut kurkistaa kirkonkirjojen ulottumattomiin ja tutustua uudenlaisiin sukututkimusmenetelmiin ja -tuloksiin.

Matka on ollut mahtava! Olen oppinut PALJON Suomen historiasta ja asuttamisesta ja monet asiat ja käsitteet, kuten vaikka siirtolaisuus ja isoviha,  ovat tulleet aivan uudella lailla ymmärrykseni piiriin. Minulla on nyt niistäkin omakohtainen kokemus esiäitieni kautta.

Lue lisää kirjastani tästä blogikirjoituksesta.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kuka sinä olit

  1. Päivitysilmoitus: T1a1 haplon tutkiminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s