mtDNA T1a1 Pohjanmaalla

T1a1 ja Kruunupyy

Näyttökuva 2020-01-25 kello 12.48.54

FamilyTreeDNA näyttää minulle listan henkilöistä (osumani), jotka kuuluvat kanssani samaan mtDNA T1a1 haploon. Jokainen listan henkilö on voinut ja saanut laittaa näkyviin oman vanhimman tunnetun esiäitinsä eli ylämummonsa nimen, syntymäajan ja -paikan. Ihmiset ovat tutkineet tai merkinneet näitä ylämummoja tietojensa ja taitojensa mukaan; jonkun ylämummo on syntynyt 1900-luvulla ja toinen on onnistunut tutkimaan äitilinjaansa jopa 1500-luvulle asti. Useimpien ylämummot on kirjattu näiden vuosisatojen väliin ja näiden linjojen tutkimista minä olen jatkanut. Lähteinä käytän ensisijaisesti osumieni omia sukupuita, geni.com- sekä jonkin verran Myheritage -sukututkimusohjelmia netissä sekä lopulta kaivaudun kirkonkirjojen pariin.

Kruunupyyn kohdalla jouduin tutkimaan kirkonkirjoja. Kävi nimittäin niin, että otin osumani ilmoittaman ylämummon nimen ja etsin vastaavaa genistä. Löysinkin, mutta tällä Teerijärven Anna Matintyttärellä olikin jo sinne mtDNA haploksi merkitty J1c1a!

Rippikirjoja kaivamalla sain selville, että Annan äiti Margareta Andersintytär oli syntynyt 1754 eikä 1752, kuten geniin oli merkitty. Näin saatoin arvella, että olin oikeilla jäljillä T1a1 haplon kanssa ja geniin merkitty 1752 syntynyt Margareta saattoikin olla haploltaan J1c1a. Kun jatkoin 1754 syntyneen Margareta Andersintyttären tutkimista, löytyi yhteys jo ennestään tiedostoissani olevaan Elsa Andersintyttäreen (1751-1834), joka rippikirjan perusteella osoittautui Margaretan sisareksi. Näin Kruunupyyn Dorde Mårtenintytär Huggarelle (1630-75) löytyi kolmas T1a1 -haploinen jälkeläinen. Tämä tietenkin olettaen, että kirkonkirjojen tulkinnat ovat oikein. Se selvinnee ajan kanssa.

Näyttökuva 2019-03-11 kello 16.10.12

Lähteet:

  • T1a1 osumat FTDNA
  • T1a1 haplolaisten omat tutkimukset
  • geni.com
  • Myheritage.com
  • Kruunupyyn ja Teerijärven rippikirjat
  • sukukirja: Het sitte Strangista Löijaan taulu 102 s. 120 – Strangin ja Spangarin sukuseura ry 2013 ISBN 978-951-97916-6-1

Yksi vastaus artikkeliiin “T1a1 ja Kruunupyy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s