Keltaniemi

Posti tulee Pietilään

Näyttökuva 2020-01-26 kello 14.46.37

Keltaniemellä on erikoisuus postitoimipaikan nimessä. Koska kylä on pieni ja syrjäinen, on ymmärrettävää, että posti ei tunne Keltaniemeä nimeltä, mutta luulisi postitoimipaikan olevan jokin suurista lähipaikoista kuten Asikkala, Vääksy, Vesivehmaa tai Kalkkinen. Mutta ei, se on Pietilä, 17220 Pietilä.

Olen sitä ihmetellyt ja etsinyt kartasta Pietilä nimistä kylää tai paikkaa. Ei ole tärpännyt. Paikallinen maatalon isäntä totesi kerran sen olevan Suomen ainoa postitoimipaikka, joka on määräytynyt talon mukaan. Eipä sitä sen enempää selvitellyt.

Lukiessani Vesivehmaan kylien historiikkia – Keltaniemi on vuosisatojen ajan kuulunut Vesivehmaan yhteyteen – löysin Pietilälle selityksen.

1700-luvulla postitoimistoja ei ollut, vaan postia ja postilaukkua kuljettivat talolliset sivutyönään. Suomen postilaitoksen virallinen historia kertoo, että Vesivehmaa sai postitalon vuonna 1755. Kuitenkin jo tuota aiemmin Vesivehmaalla on ollut postitalo Pietilän talossa todistetusti jo vuodesta 1731, jolloin kirjeitä kuljetti Sipi Pietilä. Sipin myötä posti vakiintui Pietilään ja yhä tänä päivänä postinumero 17220 tulee Pietilän nimellä. Liekö sitten todella maan ainoa talon nimestä muodostettu postitoimipaikka – harvinainen kuitenkin!

Lähde: Vesivehmaan seudun kylien historia 1, Anneli Mäkelä-Alitalo 2005, Vesivehmaan kyläyhdistys ry, ISBN 952-91-7331-8

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s