Suku Sairanen · YDNA Sairanen

Yhden miehen jälkeläiset – Kerimäen ja Johanneksen Sairaset

Näyttökuva 2020-01-25 kello 13.04.42

Sairasen sukuseuran teettämistä isälinjan Ydna testeistä on saatu lisää tuloksia. Aiemmin jo kerroinkin, että veljeni testi ja Luumäen Sairasista otettu Ydna eivät täsmänneet ja tarkennuksena sain tietää, että Luumäen Sairasten isälinja vie 1700-luvun Lemiin ja Lappeelle, joissa kummassakaan ei ole Sairasia linjaksi asti.

Nyt on valmistunut kaksi sukuseuran teettämästä kolmesta testistä. Toisessa tutkittiin Rantasalmen ja toisessa Johanneksen linjaa ja molemmista löytyi sama isälinjan Ydna kuin veljelläni. Tämä tarkoittaa sitä, että näillä kolmella tutkitulla on yhteinen isälinjainen (linjassa vain miehiä) esi-isä jossain kohtaa menneisyydessä eli nämä kolme linjaa juontavat juurensa samasta historian saatossa eläneestä miehestä. (Vielä en ota kantaa, koska tuo mies on elänyt.)

Sairasen nyt testatut mieslinjat ovat kaikki N-M231 haploisia. Suurin osa suomalaisista miehistä – yli 60 % – kuuluu N-haploon. Veljestäni on teetetty perustestiä tarkempi BigY500 -testi, jonka tulos tarkentaa tuota perushaploa ja on N-Z5893. Kirjoitan siitä lisää tuonnempana.

Rantasalmi

Rantasalmen näytteenantajan linjaa tutkiessani huomasin, että 1700-luvun alkupuolella linja on siirtynyt Kerimäeltä Rantasalmelle, joten käytännössä Rantasalmen linja on näin myös kerimäkeläinen linja (kuvassa toinen vasemmalta). Yhteinen esi-isä on elänyt ennen 1650-luvun puoliväliä, joten hänen henkilöllisyytensä saattaa jäädä hämärän peittoon ellei joku minua pätevämpi tutkija onnistu sitä selvittämään. Muutenkin Kerimäen Sairasia tutkiessani huomasin siellä olevan melko monta eri mieshaaraa joille en pystynyt löytämään yhteistä esi-isää. Siksikin on mielenkiintoista saada vielä se kolmas sukuseuran teettämä testitulos, joka tulee Kerimäeltä. Odotuksena tietysti on, että siitä löytyisi yhteinen nimittäjä jommalle kummalle jo testatulle linjalle.

Johannes

Johanneksen Sairasista valmistui testi (kolmas oikealta) ja jo aiemmin sieltä oli yksi testitulos odottamassa (vasen linja) veljeni osumissa. Näin pääsin vertailemaan näitä kahta linjaa ja osoittautui, että heillä oli yhteisenä esi-isänä Antti Olavinpoika (Anders Ohlss) Sairanen, joka oli syntynyt noin 1649 ja eleli Johanneksen Karhulassa.

Tarkempaa analyysiä tulee tietysti sukuseuran palkkaamalta Ari Kolehmaiselta, joka on perehtynyt tutkimaan isälinjoja geenitestien avulla. Mutta ennen sitä valmistuu vielä se kolmas kerimäkeläistesti ja toiveissa on, että löytyisi vielä lisää testattavia, jotka voisivat tuoda valaistusta siihen, ovatko Parikkalan ja Säämingin Sairaset samaa Ydna haploa Kerimäen ja Johanneksen Sairasten kanssa. Voisiko tosiaan olla niin, että suurin osa Sairasista on yhden miehen jälkeläisiä?

Sairasten isälinjat

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Yhden miehen jälkeläiset – Kerimäen ja Johanneksen Sairaset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s