Yleinen

Milloin N-haplon miehet tulivat Suomeen?

Isäni oli N-haplon miehiä, samoja kuin noin 60 prosenttia kaikista Suomen miehistä. En ole sen kummemmin ajatellut, milloin nuo N-miehet ovat Suomeen tulleet, sillä historian tutkimisessa olen keskittynyt kirkonkirjoihin ja lähihistoriaan, joka ajallisesti on helpommin ymmärrettävissä.

Keväällä liityin pienryhmään, joka koettaa Johannes DNA –projektin vetäjä Markku Komosen johdolla perehtyä Y-dna:n tutkimisen saloihin. Koronan vuoksi joudumme operoimaan lähinnä sähköpostien välityksellä, mutta jo nyt olen oivaltanut monia perusasioita oman historian tutkimisesta. Tämä siksi, että Markku ohjasi meidät ryhmäläiset etsimään tietoa Suomen esihistoriasta.

Ehkäpä suurin oivallukseni oli isälinjani saapuminen Suomeen. En ollut sitä tarkemmin miettinyt ja ajatukseni lienee ollut, että esi-isäni olisivat olleet ne ensimmäiset ihmiset, jotka jäärajan vetäytyessä 10.000 -11.000 vuotta sitten uteliaina tulivat tutkimaan mitä jään alta paljastuu. Tai toisaalta lienen ajatellut, että ’Volgan mutkan takaa’ tultiin joskus niin kauan aikaa sitten, että minä en tee sillä tiedolla mitään, koska siitä ei ole mitään faktaa olemassa.

Väärin ja väärin! Minun esi-isäni eivät olleet niitä, joiden kivikautisia asumuksia tai kirveitä on Suomesta löydetty. Suomeen tulon aikoihin minun isälinjani esi-isät seikkailivat ihan toisaalla. Sen sijaan heräsin ajattelemaan milloin N-haplon miehet, esi-isäni, ovat Suomeen tulleet.

Mitä N-haplosta tiedetään?

N-M231 haploryhmä syntyi nykyisen Kiinan alueella noin 20.000 vuotta sitten ja sieltä lähdettiin länteen Balaton järven eteläpuolitse kohti Volgan mutkia. Matkan varrella kohti Suomea matkanneet esi-isät synnyttivät uusia haploja mm.:

N-M178 (n.9.800 eaa) ja N-L1026 (n. 2.700 eaa).

Esi-isä N-L1026 eli ja asui siis noin 2.700 vuotta sitten nykyisellä Venäjällä. Hänen miespuolisista jälkeläisistään yksi lähti kohti Karjalan kannasta ja toinen kohti Baltiaa.

Markku Komonen on kerännyt eri lähteistä tietoa N-M231 haplon matkareitistä länteen ja siitä on piirtynyt kuva reitistä, jonka ammattilais-argeologit ovat arvelleet olevan looginen ja siten mahdollinen.

Kohti Karjalan kannasta ja Baltiaa

Karjalan kannaksen suuntaan lähteneen esi-isän jälkeläisten haaraa N-Z1933 alkoi saapua Laatokan rantamille n. 700 jaa. Siellä syntyi CTS4329 ja hänen jälkeläisekseen vähän myöhemmin N-Z5893, jonka jälkeläinen minä olen.  Tämän lähemmäs nykyaikaa ei edes BigY500 pystynyt isäni Y-dna:ta tuomaan.

Se kuitenkin tiedetään, että isälinjastani on osa dna:n mukaan jäänyt Karjalan puolelle, ainakin Johanneksen alueelta löytyy Sairasia, ja minun isäni mieslinja on jatkanut sieltä matkaa Savoon.

Baltiaa kohden lähteneen miehen jälkeläisten arvellaan matkanneen kohti Viroa, jossa lienee noin 3.600 vuotta sitten syntynyt N-VL29. Myöhemmin tästä haarasta syntyi N-L1022 noin 2.200 vuotta sitten. Mieheni isälinja, nykyiset Hyökyvaarat, ovat tätä haaraa.

Toinen N-VL29 miehen jälkeläisistä luultavasti jatkoi Viroa etelämmäksi ja noin 2.800 vuotta sitten tähän haaraan syntyi N-L550.

Nämä Baltian kautta Suomeen tulleet haarat N-L1022 ja N-L550 alkoivat rantautua Suomeen noin 200-luvulla eli satoja vuosia aiemmin kuin Karjalan kannakselle 700-luvulla saapuneet N-haplon mieslinjat.

Netistä löysin hienon sivuston, jonka avulla pääsin tutustumaan Savon historiaan. Vaikka se on kirjoitettu Savon näkökulmasta, erityisesti esihistoria on koko Suomen yhteinen. Suosittelen!

SNP Tracker -palvelusta löytyi N-Z5892 snipin reitti Suomeen. Siitä alla oleva kuva.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s