Suku Sairanen · YDNA Sairanen

Sairasten alkuperän lähteillä

Sairasten sukujuhlaan kesän 2022 loppumetreille valmistui FM Ari Kolehmaisen selvitys Sairasen suvun kerimäkeläisestä alkuperästä. Selvityksen runkona oli viisi BigY-dna näytettä Kerimäen Paakkunalan ja Tikkilän sekä Säämingin, Parikkalan ja Johanneksen isälinjoista sekä näihin liittyvät kirkonkirjoista selvitetyt isälinjat 1600-1700 -luvulle asti, jotka löytyvät vuonna 2016 julkaistusta sukukirjasta Sairanen – suku Savo-Karjalasta.

Näiden dna:sta ja kirkonkirjoista saatujen pohjatietojen jatkeeksi Ari Kolehmainen oli käynyt läpi 1500–1600 -lukujen veroluettelot (maa- ja henkikirjat) sekä ruodutusluettelot. Näistä tiedoista muodostunut sukupuu kertoo Sairasten olleen alun perin Naukkarisia.

Kantaisä Niilo Naukkarinen

Asiakirjat alkavat vuodesta 1541, jolloin Kerimäellä asustavat Naukkariset ovat vielä pieni suku. Suvun kantaisä näyttäisi Kolehmaisen mukaan olevan 1400-luvun lopulla syntynyt Niilo Naukkarinen, jolla oli ainakin kolme poikaa: Hannu, Pekka ja Niilo.

Perheen kantapaikka oli luultavasti Naukkarilassa, mutta veljekset olivat jakaantuneet kahteen arviokuntaan ja hallitsivat yhdessä myöhempiä Kerimäen Naukkarilan, Sairalanmäen ja Simpalan kylien maita.

Kantaisän pojista Niilo Niilonpoika on luultavasti jo asunut paikalla, joka myöhemmin saa nimekseen Sairalanmäki.

Sairanen sukunimeksi vasta 1600-luvulla

Sairanen esiintyy asiakirjoissa vasta vuoden 1628 jälkeen, jolloin Sairalanmäelle asettuneista Niilo Niilonpoika Naukkarisen jälkeläisistä ryhdytään käyttämään nimeä Sairanen. Nimeä käytetään aluksi rinnakkain Naukkarisen kanssa, mutta hiljalleen Sairanen vakiintuu Sairalanmäen asukkaiden sukunimeksi Kerimäellä.

Sairanen nimen alkuperää?

Sukunimen alkuperää olen pohtinut jo aiemmin täällä. Kesän alussa minuun otti yhteyttä Ilmari Kosonen, joka on tutkinut suomalaisia sukunimiä, ja antoi vinkin, että Sairanen nimi voisi olla peräisin vanhasta suomen kielen sanasta Sairi, joka on tarkoittanut mäkeä tai mäenrinnettä. Lähteenä hän mainitsee Sakari Hinnerin ja Ritva Terho-Hinnerin kirjan Uudenkaupungin seudun vanhat paikannimet.

Teoria sopisi Kerimäen Sairalanmäkeen: Sairi eli mäenrinne saa ajan kuluessa muodon Sairalanmäki ja sen asukkaat ottavat myöhemmin nimekseen Sairanen. Tämä on yksi mahdollisuus Sairasen sukunimen syntyyn.

Sairalanmäen Sairaset

Sairalanmäen Sairaset ovat suvun kantaisän Niilo Naukkarisen samannimisen pojan Niilon jälkeläisiä.

Niilo Niilonpojalla oli kaksi poikaa, Antti ja Heikki, joiden jälkeläisiä ovat kaikki viisi Sairasten BigY-testattua mieslinjaa, joiden yhteinen haplo on N-FTC6796. Kun näistä eri linjoista tulee lisää BigY-testejä, tarkentuvat samalla eri haarojen haplotkin.

BigY-tulosten bonus

Kuva: FamilyTreeDNA, veljeni BigY tulosten BlockTree

Sairasten viiden BigY-testin rinnalle saatiin vihdoin kesän 2022 aikana toinen haplohaara. Olin tietysti heti yhteydessä tähän Sairasten haplopuuhun ilmestyneeseen osumaan ja selvisi että tämän vanhin tunnettu esi-isä oli Utajärvellä vuonna 1772 syntynyt Samuel Siira.

Uutta tietoa tuo haara ei paljonkaan tuonut, sillä Sairasten haaran ja uuden haaran yhteinen esi-isä on aika-arvion mukaan (FTDNAn Discover) elänyt noin 1300-luvulla.

Mielenkiintoinen tieto olisi ollut missä Samuel Siiran isälinja oli 1500-luvulla, jolloin Sairasten esi-isä oli jo Kerimäellä Naukkarinen nimisenä. Tuo tieto olisi voinut avata sitä, mistä Kerimäelle on tultu.

Sairasten N-FTC6796 haplo on syntynyt aika-arvion mukaan 1500-luvulla ja sen ensimmäinen kantaja on siis kaikkien testattujen Sairasten esi-isä. Samuel Siiran ja Sairasten yhteinen esi-isä N-BY189641 on syntynyt aika-arvion mukaan 1300-luvulla. Tämän jälkeen onkin lähes tuhannen vuoden pullonkaula, sillä edellinen haplopuun haarautuminen on tapahtunut 500-luvun tienoilla. Joten kapea, pitkä ja niukasti tietoa antava on Sairasten haplopuu tällä hetkellä. Jäämme taas odottamaan uusia osumia BigY:n Blocktree:hin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s