Suku Höök

Jämsän Juokslahti kummittelee

Pylkönmäen Höökin geneettinen isälinja on saanut täydennystä yhdestä merkittävästä BigY700-osumasta.

Kohti Juokslahtea

Olen jo aiemmin epäillyt, että Höökin isälinjan vanhin Anders Sigfridinpoika Pampenskiöld olisi syntyisin Jämsästä, kenties Juokslahden Sigfrid Heinäkengän poika. Mitään täyttä varmuutta minulla ei asiasta ole, mutta monet Ydna-osumat viittasivat mahdolliseen sukulaisuuteen ja sukujuuriin Juokslahdessa. Nyt tullut BigY700-osuma vie Höökin Ydna:ta jälleen kohti Jämsän Juokslahtea.

Juokslahden Savio

Uuden osuman vanhin tunnettu esi-isä oli Simo Simonpoika Hirwi, jonka syntymästä ei ole tietoa, mutta kuollessaan 1667 hän on asunut poikansa isännöimässä Juokslahden Savion talossa. Onko hän kuitenkaan Savion isälinjaa, sillä talo on ollut ensin autiona ja myöhemmin yhdysviljelyssä kantatalonsa Huuskon kanssa vuoteen 1661 asti. Näin Huuskon talon isälinja luultavasti katkeaa tai uusi isäntä perii tilan isoisältään, sillä Huuskon autiokausi kestää 30 vuotta eli yhden miespolven ajan.

Savion uudeksi isännäksi tulee vuonna 1661 Simo Simonpoika Hirwen poika Martti. Onko hän Huuskon tai jonkin muun Juokslahden mieslinjan jälkeläinen? Mahdollista se on, etenkin kun jämsäläisten sukujen tiedetään olleen paikkauskollisia vuosisatoja. Huuskon talon asuttajien tiedetään olleen asikkalalaista perua (Suur-Jämsän historia 1 s. 115).

Yhteinen esi-isä

Ydna:n ja BigY- testien perusteella tiedetään, että Anders Sigfridinpojan ja Simo Simonpoika Hirwen mieslinjoilla on yhteinen esi-isä menneisyydessä. Tämän hetken tietojen mukaan voidaan arvioida tuon yhteisen esi-isän N-BY126976 eläneen noin reilut 650 vuotta sitten eli noin 1350-luvulla. Hänen kahdesta Ydna-testatusta miespuolisesta jälkeläislinjastaan molemmat ovat eläneet 1600/1700-luvulla Jämsässä, Juokslahden kylässä. Onko se sattumaa?

Juokslahti yhdistää

Anders Sigfridinpoika ja Simo Simonpoika Hirwi voidaan molemmat yhdistää 1700-luvun vaihteen Juokslahteen, mutta ovatko he sieltä lähtöisin?

Andersin vanhemmista (s. 1729) ei ole varmaa tietoa, vaikka Ydna-tulokset ja hatarat kirkonkirjojen merkinnät saattavat johtaa hänet Juokslahden Heinäkenkään. Simo Simonpoika Hirwen vanhemmista ei myöskään ole varmaa tietoa ja hänen yhteytensä Juokslahteen tulee hänen poikansa kautta, joka on tullut isännöimään autiona ollutta Savion taloa vuonna 1661. Andersilla ja Simolla on joka tapauksessa BigY tulosten perusteella yhteinen esi-isä ajallisesti arvioituna noin 1300-luvun puolivälin tienoilla.

Suur-Jämsän historia 1 tietää kertoa Jämsän asutuksen pysyneen suurilta osin samojen sukujen hallussa vuosisatoja. Ensimmäisten kirjallisten tietojen mukaan Juokslahdessa on vuonna 1539 ollut neljä taloa, joista kolme pääkylässä nykyisen Jämsän alueella ja yksi Korpilahden puolella. Jämsän puolen talot olivat Koljonen, Niemi ja Heinäkenkä eli Heinänen eli Lahti. Huuskon uudistalo, josta vuonna 1550 erotettiin Savion osatalo, ilmestyi kylään 1546.

Herää kysymys olivatko Anders ja Simo alkuperäisten juokslahtelaisten jälkeläisiä?

Lähteet:

  • Ydna- ja BigY-osumat
  • Suur-Jämsän seudun historia I, K. Virkkala, Oiva Keskitalo, Seppo Suvanto, Aulis Oja, Armas Luukko, Liisa Poppius 1954
  • geni.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s