Suku Höök · YDNA Höök

Onko Anders Sigfridinpoika Pampenskiöld alunperin Heinäkenkä?

Pylkönmäen Höök suvun vanhin isälinjan tunnettu mies Anders Sigfridinpoika Pampenskiöld oli sotilas, joka eli ja kuoli Jämsässä ja oli jämsäläisen Kauhkialan kylän ruotusotamies. Mutta oliko hän alunperin jämsäläinen?

Ydna:n jäljillä

Anders Pampenskiöldin mieslinjaisiin jälkeläisiin kuuluvasta miehestä otettiin Ydna-näyte syksyllä 2010. Poimin noiden dna-Y67 osumien joukosta ne, joiden kaukaisin tunnettu esi-isä on merkitty eläneeksi Jämsässä ja sain kootuksi mielenkiintoisen kolmen koplan.

Sigfrid oli Andersin isän nimi

Huomion näistä kolmesta vie Sigfrid Heinäkenkä, koska Andersin patronyymi on kirkonkirjojen mukaan ollut Sigfrid. Mielenkiinto lisääntyy, kun Sigfrid Mattsson Heinäkenkä on elänyt vuonna 1729, jolloin Andersin sanotaan syntyneen. Sigfrid Heinäkenkä on tuolloin ollut jo 54-vuotias, toista kertaa naimisissa oleva mies, jonka ensimmäinen vaimo Christina Filipintytär oli kuollut 1719. Tästä avioliitosta Sigfridillä on poika Matts.

Kastemerkintä

Toisesta avioliitosta Hebla Eskilintyttären kanssa Sigfridillä tiedetään olleen ainakin tytär Christina s. 1722 ja poika Elias s. 1733. Olisi siis mahdollista, että Anders olisi syntynyt näiden kahden välissä vuonna 1729.

Jämsän syntyneiden luettelosta vuodelta 1729 ei löydy Andersia, mutta 6.10.1728 on hieman epämääräinen kastemerkintä, joka voisi kertoa Anders Sigfridsson Pampenskiöldin ja Heinäkengän talon yhteydestä.

Kuva: Kansallisarkisto: Jämsän seurakunnan syntyneiden ja kastettujen luettelo 1707-30.

Merkinnässä lukee, että lokakuun 6. on syntynyt poika Aers paikassa Lactis, isä Sigfrid Matsson, äiti Chirstin Eskilsdr.

Merkinnässä on paljon epämääräistä, mutta myös yhteensopivia tietoja. Nimi Aers on todennäköisesti lyhennyt Andersista, isän nimi Sigfrid Matsson yhdessä Juokslahdesta käytetyn lyhenteen Lactis kanssa johtaa Sigfrid Heinäkengän jäljille. Äidin nimeksi on merkitty Christina Eskilsdotter, joka saattaa olla papin virhe yhdistää Sigfridin kaksi vaimoa, sillä Sigfridin ensimmäinen vaimo oli Christina ja toisen vaimon patronyymi Eskilintytär.

Vaikka kastemerkintä on tehty loppuvuodesta 1728, on tavallista, että se myöhemmissä lähteissä olisi merkitty vuodeksi 1729.

Sigfridin pojat

Heinäkengän talon peri isänsä jälkeen Sigfridin ensimmäisen avioliiton vanhin poika Matts. On mahdollista, että tietäessään jäävänsä ilman taloa Anders perheen toisena poikana olisi jo nuorena poikana miettinyt tulevaisuuttaan ja liittynyt asevoimiin. Hän on ollut 20-vuotias, kun löydän hänestä ensimmäisen rippikirjamerkinnän Jämsän Kauhkelan kylän Paavolan talosta. Onkin kummallista, että Heinäkengän rippikirjoista ei löydy Andersia vaikka sieltä löytyy toisen avioliiton poika Elias.

Kummiyhteys

Toinen mielenkiintoinen johtolanka on Andersin Johan-pojan kastemerkinnässä, josta käy ilmi, että yksi Johanin kummeista on Elias Sigfridsson. Onko kyse Heinäkengän Elias Sigfridssonista ja onko tämä Andersin veli, ei selviä kastemerkinnästä, mutta mieleen se jättää pienen arvoituksen mahdollisesta yhteydestä Heinäkenkään. Joka tapauksessa isälinjainen Ydna-yhteys Anders Pampenskilödillä on Heinäkengän taloon.

Kuva: Kansallisarkisto: Jämsän syntyneiden ja kastettujen luettelo 1755-1800 jakso 61

Lähteet

2 vastausta artikkeliin “Onko Anders Sigfridinpoika Pampenskiöld alunperin Heinäkenkä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s