Suku Höök · YDNA Höök

Y-dna osuman jäljissä Jämsän Kauhkialaan

Kävin vielä ennen sukukirjan painoon menoa suurennuslasilla läpi Pylkönmäen Höökin isälinjaisia dna-osumia ja löysin Y67-testatuista kiintoisan tutkittavan. Osuma oli tullut jo vuonna 2017, mutta koska sen genetic distance (GD) oli viisi ja osumalla ei ollut merkittynä vanhinta tunnettua esi-isää, en ollut tuhlannut siihen aikaani. Aina kannattaisi kuitenkin tutkia.

Kalle Hanisjärvi

Osuman vanhimmaksi tunnetuksi esi-isäksi osoittautui Kalle Heikinpoika Hanisjärvi (1698-1774), jonka syntymä- ja kuolinvuodet löysin genistä ja joka oli elänyt elämänsä Jämsän Kauhkialan kylässä. Sekä kylä että aikakausi oli sama kuin Pylkönmäen Höökin suvun vanhimmalla tunnetulla esi-isällä Anders Sipinpoika Pampenskiöldllä (1729-82), jonka tuntematonta isää yritän etsiä, joten tätä kannatti tutkia vähän tarkemmin.

Genistä sain myös vinkin, että Kalle Hanisjärven suvusta oli olemassa tutkimus ja siitä tehty kirja, jonka hankin käsiini kirjastosta. Kaukolainaus onnistui hienosti!

Kirja on vanha, jo vuonna 1945 ilmestynyt Jämsäläinen suku Marttila-Tuorila-Hyppölä ja sen ovat kirjoittaneet Liisa Poppius ja Yrjö Raevuori.

Johtolankoja

Kirjassa oli jo lähtökohtaisesti useampi tutkittava asia. Nimi Hanisjärvi oli mielenkiintoinen, sillä Anders Pampenskiöld oli asunut Jämsän Hanisjärvellä sotilasuransa päätyttyä ja siellä oli vuonna 1769 syntynyt hänen nuorin lapsensa Thomas. Jättipotti olisi löytää Kalle Hanisjärvelle ja Anders Pampenskiöldille yhteinen isälinja, mutta tyytyväisenä ottaisin myös tiedon mistä ja milloin Kalle Hanisjärven isälinja oli tullut Kauhkialaan tai Jämsään. Ja salaisesti toivoin, että kirjasta löytyisi vinkki kuka Andersin isä Sigfrid tai Sipi oli ollut.

Hanisjärvi ja Marttila

Kalle Heikinpoika, josta genissä käytetään sukunimeä Hanisjärvi, oli Kauhkialan kylän Marttilan talon isäntä. Marttila oli Kauhkialan kylän vanhimpia taloja ja se mainitaan jo Jämsän alueen ensimmäisessä maakirjassa 1539 yhdessä viiden muun talon kanssa. Marttilan talon isännät olivat vaihtuneet useaan kertaan ja olipa se välillä ollut autionakin ennen kuin Kalle Heikinpoika otti sen hallintaansa isovihan jälkeen 1723. Kalle Heikinpojan isästä ja sukujuurista ennen Marttilaan tuloa ei ollut tietoa.

Talon nimestä oli ruvettu 1700-luvun kirkonkirjoissa käyttämään Kalle Heikinpojan myötä nimeä Hanisjärvi ja kun Kalle Heikinpoika on vuonna 1758 luovuttanut Hanisjärvi/Marttilan talon isännyyden pojalleen Erkille (s. 1738), talosta on jälleen alettu käyttämään nimeä Marttila. Tämän jälkeen Hanisjärveksi on kutsuttu Marttilan talon torppaa.

Ja täällä Hanisjärvellä oli kastekirjan mukaan vuonna 1769 syntynyt Anders Pampenskiöldin poika Thomas, joka myöhemmin ryhtyi isänsä tavoin sotilaaksi ja sai sotilasnimekseen Marck. Joten täällä Marttilan talon mailla Hanisjärvellä kohtaavat Andersin ja Marttilan suvut 1770-luvun kynnyksellä. Mitään selkeää yhteyttä näiden kahden välille ei kuitenkaan löytynyt.

Kuva: Jämsän seurakunnan arkisto – Syntyneiden ja kastettujen luettelot 1755-1800: Nati 1769 & 1770; Kansallisarkisto

Sipin jäljillä

Anders Pampenskiöldin isästä tiedetään vain hänen etunimensä Sigfrid eli Sipi. Olen aiemmin pohtinut voisiko Anders olla Jämsän Juokslahdessa eläneen Sipi Heinäkengän poika, sillä myös hän on perimältään samaa mieslinjaa Pylkönmäen Höökin isälinjan kanssa. Nyt lähdin etsimään kirjasta johtolankoja, jotka mahdollisesti yhdistäisivät Kauhkialan kylässä 1700-luvulla eläneiden Kalle Heikinpojan ja Anders Sipinpojan isälinjat.

Suoria isälinjaisia yhteyksiä en löytänyt, vaikka pari kertaa ehdin jo innostua. Sen sijaan viitteitä Sipi-nimiseen mieheen Kauhkialassa löysin muutaman.

Kauhkialan Sipit

Marttilan talo oli ollut pitkään autiona 1600-luvulla ja sen isännäksi tuli vuonna 1675 Sipi Yrjönpoika. Hänen on täytynyt olla isännäksi tullessaan jo aikuinen, joten tämä Sipi on liian vanha vuonna 1729 syntyneen Andersin isäksi.

Toinen viittaus Sipi-nimiseen mieheen löytyi Kalle Heikinpoika Hanisjärven vaimon kautta. Vaimo oli nimeltään Maria Sipintytär ja hänen kerrottiin olevan ’Kauhkialan Hanisjärveltä’. Genistä löysin tiedon, että Maria Sipintytär oli syntynyt vuonna 1695, joten hän oli yli 30 vuotta vanhempi kuin Anders. Mahdollista kyllä että heillä olisi yhteinen isä, mutta ehkäpä kuitenkin epätodennäköistä. Maria saattoi syntymävuotensa perusteella olla aiemmin mainitun, Marttilan talon aiemman isännän Sipi Yrjönpojan, tytär.

Kolmannen Sipi-nimisen miehen löysin Kauhkialan Kauppilan talosta, jossa vuoden 1727 syyskäräjillä oli ollut Tapani Sipinpoika Kauppila. Ehdin innostua todella, sillä Tapanin on täytynyt olla aikuinen mies joutuessaan käräjille 1727 ja Anders on syntynyt vain kaksi vuotta käräjämerkintöjen jälkeen. Jälleen geni avuksi Tapanin iän määrityksessä ja jälleen vesiperä – Tapani oli syntynyt jo 1600-luvun puolivälissä ja oli Andersin syntymän aikaan lähes 80-vuotias.

Näin sulivat johtolangat yksi toisensa jälkeen eikä Andersille ja Kalle Heikinpoika Hanisjärvelle löytynyt yhteistä isälinjaa.

Ehkä kuitenkin..

Kirjasta jäi kuitenkin elämään ajatus, että Anders voisi mahdollisesti olla syntyisin Kauhkialasta. Joka tapauksessa hänellä ja Marttilan talon isännäksi tulleella Kalle Heikinpojalla on yhteinen esi-isä. Vaikka selkeitä (lue: isältä pojalle siirtyviä) sukulaisuuksia ei kirjan perusteella Marttilan talon useille eri isännille löydy, kirjassa epäillään, että talon isännyys on siirtynyt saman perhepiirin sisällä.

  • 1675 – 85 autioksi jääneen tilan isännäksi Sipi Yrjönpoika
  • 1701 tilan ottaa haltuun Paavo Erkinpoika, jonka vaimon Maria Yrjöntyttären arvellaan olleen Sipi Yrjönpojan sisar
  • isovihan aika 1713-21
  • 1723 isännäksi on tullut Kalle Heikinpoika, jonka äidin Maria Eliaksentyttären arvellaan olleen ’edellisen sataluvun lopussa’ talossa isännän veljenä asuneen Elias Matinpojan tytär
  • Marttilan talon Hanisjärven torpan ensimmäisen isännän seppä Antti Kristerinpojan (k. 1795) vaimo oli Kalle Heikinpoika Hanisjärven tytär Marketta (s. 1732).

Tosiasia joka tapauksessa on, että Anders Sipinpoika Pampenskiöldin isälinjaista sukua on hänen elinaikanaan ollut Jämsässä ainakin kolmen Ydna-testatun esi-isän verran, kaksi Juokslahdessa (Heinäkenkä, Hirvi) ja yksi Andersin lisäksi Kauhkialassa (Hanisjärvi). Ei liene sattumaa, että suhteellisen pienen geneettisen mieshaaran jäseniä osuu pienelle alueelle ja he kaikki olisivat kaukaista mieslinjaista sukua keskenään.

Olisi kiva, jos näistä kaikista linjoista saataisiin BigY tulokset, joiden perusteella tietoa tulisi paljon lisää.

Lähteet

  • Jämsäläinen suku Marttila-Tuorila-Hyppölä; Liisa Poppius ja Yrjö Raevuori 1945
  • Suur-Jämsän seudun historia I; K. Virkkala, Oiva Keskitalo, Seppo Suvanto, Aulis Oja, Armas Luukko, Liisa Poppius 1954
  • geni.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s