YDNA Höök

BlockTree ja Pälkäneen Oksala

Kirjaprojekti mieheni isälinjasta alkaa olla loppusuoralla. Viimeiset kurkistukset Ydna-tuloksiin ja johtolankojen tarkistuksiin toivat taas mielenkiintoista pohdittavaa.

Helpompi BigY:n BlockTreen tulkinta

Ensin kävin läpi mieheni BigY-tulosten BlockTreen. Periaatteessa se antaa hyvin tietoa, mutta sitä on mielestäni vaikea lukea. Niinpä etsin siihen mielestäni oleelliset tiedot, joiden avulla osumien ja haplojen väliset yhteydet on helpompi hahmottaa.

Ensin aika-arviot haplojen synnystä. Aika-arvioiden avulla on helpompi hahmottaa kuinka läheisistä tai kaukaisista isälinjaisista osumista on kyse ja ne kertovat kannattaako yhteistä esi-isää etsiä kirjallisista lähteistä.

Aika-arvioiden määrittelyssä oli hyvänä apuna FTDNAn uusi DiscoverTM Haplogroup Reports -toiminto, joka antaa aika-arvion helposti, kun syöttää haplon tunnuksen hakukenttään. Ei tarvitse enää itse laskea ja aika-arviot ovat ajantasaisia ja tarkentuvat sitä mukaa kun uusia testituloksia ja osumia ilmaantuu. Tämän huomaa erityisesti silloin, kun tulee läheinen osuma.

Toisen parannuksen tein hakemalla osumien nimien tilalle heidän vanhimman tunnetun isälinjaisen esi-isän tiedot. Niiden myötä oli helpompi hahmottaa merkitykselliset osumat vähemmän merkityksellisistä, joita ovat monet 1800-luvun isälinjojen katkeamiset.

Näiden lisätietojen myötä paranneltu BlockTree antaa minulle enemmän tietoa kuin alkuperäinen kuva.

BlockTreen kertomaa lähiosumasta

Mitä parannellusta BlockTreestä selviää mieheni ja Pylkönmäen Höök-suvun mieslinjasta? Ainakin se, että kovin läheisiä osumia ei puusta löydy.

Mieheni vanhin tunnettu esi-isä on punaisessa laatikossa oleva Anders Sipinpoika Pampenskiöld, joka eli 1700-luvulla Jämsässä. Hänen kanssaan samaan haploon N-BY95650 kuuluu mies, jonka vanhin tunnettu esi-isä on elänyt 1860-luvulla Kangasniemellä. Koska nämä kaksi miestä ovat saman haplon miehiä, heillä on varmasti yhteinen esi-isä menneisyydessä.

Aika-arvion mukaan heidän yhteinen esi-isänsä on elänyt 1300-luvulla, joten kovin läheistä sukua he eivät toisilleen ole ja koska heidän yhteinen esi-isänsä on elänyt ajalla ennen kirjoitettua tietoa, on mahdotonta löytää heidän yhteytensä. Kun osumia tulee lisää, ainakin toinen punaisen laatikon miehistä tulee saamaan oman haplon ja tiedot heidän suhteestaan tarkentuvat, vaikka eivät täysin selviäisikään.

Simo Simonpoika Hirvi

Anders Sipinpojan näkökulmasta mielenkiintoinen on myös haplon N-FTC85179 osuma, jonka vanhin tunnettu esi-isä on Simo Simonpoika Hirvi (k. 1667). Sekä Anders että Simo ovat molemmat eläneet Jämsässä ja siksi olin jo aiemmin etsinyt heille yhteyttä sitä löytämättä. Syyn näkee taas aika-arviosta, joka kertoo heidän yhteisen esi-isänsä eläneen jo 1200-luvulla. Mielenkiintoista olisi tietää missä tuo 1200-luvulta peräisin oleva esi-isä N-BY126976 on elänyt ja mistä ja koska hänen jälkeläisensä ovat löytäneet tiensä 1600-1700 -lukujen Jämsään.

Pälkäneen Oksala

Genistä löysin kiinnostavan tiedon, jossa kerrottiin Simon tulleen Jämsään Pälkäneen Oksalasta. Tiedon teki mielenkiintoiseksi se, että myös haplon N-Y77019 vanhin tunnettu esi-isä Thomas Michelinpoika Pakarainen oli samasta Pälkäneen Oksalan kylästä, jossa hän oli elänyt 1680-luvulla.

Helposti ajattelin, että näillä kahdella Pälkäneen Oksalasta lähtöisin olevalla haaralla olisi läheinen sukulaisuussuhde – olihan heillä yhteinen esi-isä menneisyydessä -, mutta dna:n antama aika-arvio oli jälleen armoton ja yhteinen esi-isä löytyi 1050-luvulta, haplosta N-Y20621. Molemmat Pälkäneen Oksalaan päätyvät haarat olivat erkaantuneet päähaplostaan jo 1200-luvulla.

Mietin oliko haplo N-Y20621 syntynyt 1200-luvulla Pälkäneen Oksalassa ja oliko Anders Sipinpojan ja siten myös mieheni isälinja Pälkäneeltä lähtöisin.

Y67 markkeritulosten kertomaa

BigY -tulokset ovat luotettavampia kuin Ydna:n markkeritulokset, mutta markkeritulosten vilkaisu antaa lisää pohdittavaa ja niistä saa hyviä vinkkejä lisätutkimuksiin. Mieheni Y67 markkerituloksista löysin kolmannen osuman, jonka isälinjaiset juuret johtivat Pälkäneen Oksalaan.

Tämän osuman vanhin tunnettu esi-isä Joseph/Michel Larsson oli ollut isäntänä Pälkäneen Oksalassa jo 1550-luvulla. Sitä en tiedä miten läheistä sukua Larssonin poika ja Thomas Michelinpoika Pakarainen tai Larssonin poika ja Simo Simonpoika Hirvi ovat keskenään, mutta se selviäisi BigY testillä. Joka tapauksessa Pälkäneen Oksalan kylällä on vahva rooli mieheni isälinjaisten dna-osumien maailmassa. Täytynee tutustua Pälkäneen historiaan ja sen yhteyksistä Jämsään.

Lähteet:

  • FTDNAn BlockTree ja DiscoverTM Haplogroup Reports
  • Finland DNA-projekti
  • geni.com
  • Pälkäneen Oksalasta 1550-luvulla lähteneiden Laukaan Iso- ja Vähä-Oksalaan tulleiden Oksasten sukujuuria, Tapani Oksanen 2005

Yksi vastaus artikkeliiin “BlockTree ja Pälkäneen Oksala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s