Suku Sairanen · YDNA Sairanen

Onko Petter Sairanen Juhon isä?

Näyttökuva 2020-01-25 kello 13.04.42

Kuten aiemmin olen jo kertonut, isälinjassani ei ole yhtään osumaa, joka veisi minut isälinjani juurille ja vahvistaisi epäilykseni siitä, onko isälinjani todella Sairanen nimeltään.

Juttu on nimittäin niin, että isälinjassani on muuan Juho Sairanen, jonka on kerrottu syntyneen Kerimäellä kesäkuussa 1740. Epäilyksiä Juhon syntyperästä herättää se, että hänen äitinsä Helena Mononen on mennyt naimisiin Petter Abrahaminpoika Sairasen kanssa saman vuoden elokuussa eli vain kaksi kuukautta Juhon syntymän jälkeen. Painetta epäilykseen Juhon isästä lisää se, että Petterin ensimmäisen vaimon kuolemasta on kulunut vain puoli vuotta, kun jo Petter vihitään Juhon äidin Helenan kanssa. Eli Juho olisi saanut alkunsa Petterin ensimmäisen vaimon vielä eläessä…

Tämä on arvoitus, johon edes ammattilaissukututkija Kari-Matti Piilahti Sairasen sukukirjaa tehdessään ei löytänyt vastausta mistään lähteistä. Ja tämä on syy miksi veljestäni otettiin Y-dna -testi vuonna 2010.

Asiaan ei ole tullut selvyyttä eikä veljelleni läheisiä Y-dna osumia kohta kymmeneen vuoteen. Viime vuonna, keväällä 2019, Sairasen sukuseura päätti tutkia sukukirjan jatko-osaa varten eri paikkakuntien Sairanen -nimisten mahdollisia geneettisiä yhteyksiä ja sitä varten sukuseura pyrki etsimään ja valitsemaan joka paikkakunnalta ainakin yhden mieshenkilön, joka oli paikkakunnalla perinteisen sukututkimuksen keinoin todettu suoraan mieslinjaisesti vanhimman tunnetun esi-isän jälkeläiseksi. Paikkakuntia, joissa Sairanen -sukuisia esiintyi ja joista etsittiin geneettisiä yhtäläisyyksiä, oli kuusi – Johannes, Kerimäki, Luumäki, Parikkala, Rantasalmi ja Sääminki – ja avuksi palkattiin ammattilaissukututkija ja Savon isälinjohin erikoistunut historoitsija Ari Kolehmainen.

Minun Kerimäen haarastani oli veljeni dna-tutkimus valmiina ja toimii hyvänä siemenenä muille tutkimuksille. Onhan perustestiä kattavampi Big-Y500:kin jo tehty. Tämän linjan vanhin tunnettu esi-isä on tämä aiemmin kertomani epävarman isän poika Juho Sairanen (1740-1824).  TAI JOS Juho oli Petterin poika, isälinjaa löytyy 1600-luvulla Kerimäellä eläneeseen Bengt Sairaseen asti.

Ensimmäiset tulokset ovat nyt tulleet. Luumäen Sairaset ja me emme ole geneettisesti sukua toisillemme.

Sitä vastoin alkuvuodesta tuli veljelleni tähän asti läheisin osuma (GD4), jonka Sairanen -sukujuuret ulottuvat Kerimäelle. Harmittavasti näyttää siltä, että yhteinen isälinjainen esi-isämme on historian lähteiden ulottumattomissa, sillä sukupolvia Bengt Sairasesta veljeeni on 12 ja läheisimmällä osumalla sukupolvia vanhimaan 1500-1600 -lukujen vaihteessa eläneeseen Matts Nilsson Sairaseen on yhdeksän.

Näyttökuva 2020-01-25 kello 13.55.35
Isälinjani ja tähän mennessä (2020) läheisimmän osuman (GD2) arvio yhteisen esi-isän läheisyydestä Y-111 -testin mukaan.

Ei auta muu kuin odottaa uusia ja läheisempiä osumia. Nähtäväksi jää löytyykö Ari Kolehmaisen avulla lisäselvitystä muiden paikkakuntien testattujen tuloksista.

 

Lähteet

  • Lähde sukukirja: Sairanen – suku Savo-Karjalasta, Sairasten sukuseura ry, 2016; ISBN 978-952-92-7435-9
  • FTDNAn Y-67 ja Y-111 testitulokset 2020

Yksi vastaus artikkeliiin “Onko Petter Sairanen Juhon isä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s