Lappajärven isälinjoja

Lappajärven Söyrinki Pietarinpoika ja YDNA

Teetin enolleni BigY700:n kesällä 2021 ja tulosten valmistuttua hän sai haplokseen N-BY33083. Tuossa haarassa on nyt neljä tehtyä BigY testiä ja tulokset ovat mielenkiintoisia.

Enoni ja äitini ovat kotoisin Lappajärveltä Etelä-Pohjanmaalta. Heidän isänsä oli Tarvolan kylän Hautalasta ja aiemmin hänen isälinjansa miehet ovat asuttaneet Tarvolassa Ollin ja Lilltarvosen taloja. Muiden haplon N-BY33083 miesten kaukaisimpien tunnettujen esi-isin asuinpaikat olivat Evijärvi, Alaveteli ja Lappajärvi, joten lienee oikeutettua olettaa tuon haplon syntyneen Etelä-Pohjanmaalla, jonne tuo mieslinja on tullut 1500-luvun muuttoaallon mukana Savosta, luultavasti Juvan seuduilta.

Tämän haplokartan paikkakunnat on poimittu enoni BigY700 tuloksen osumien ilmoittamista, heidän vanhimman tunnetun esi-isänsä asuinpaikoista, joista suurin osa on 1700-luvulta. Kartasta voi nähdä, että Etelä-Pohjanmaalle on tullut vain enoni N-BY33083 haara.

Isälinjat johtavat Söyrinki Pietarinpoikaan

Kun enoni tulokset tulivat, ryhdyin tutkimaan muita saman haplon isälinjoja tarkemmin. Yhdellä N-BY33083 osumalla oli kirkonkirjojen mukainen ehjä isälinja, joka vei Lappajärven Söyringin taloon ja Söyrinki Pietarinpoika ’Savolaiseen’, joka oli tietojen mukaan syntynyt 1562 Savossa ja tullut isänsä mukana lapsena Lappajärvelle. Talo ja kylä on saanut nimensä hänen mukaansa.

Toisen osuma isälinja katkesi yhdessä kohtaa, kun poika oli ’Marianpoika’ ja isä näin siis tuntematon. Äiti meni kuitenkin pojan syntymän jälkeen naimisiin ja kun tutkin äidin puolison isälinjaa, se meni Söyrinki Pietarinpoikaan. Voi olettaa äidin uuden puolison olevan pojan isä, onhan pojan todettu isälinja haploa N-BY33083 ja siten jo toinen saman haplon mieslinja, joka johtaa Söyrinkiin.

Kolmas osuma oli kinkkisempi, sillä osuman vanhin tunnettu esi-isä on sotilas Hans Olavinpoika Hjort s. 1703. Hän oli palvellut Pohjanmaan jalkaväkirykmentissä ja kuollut Kokkolassa, mutta hänen alkuperästään tiedettiin vain syntymävuosi ja patronyymi Olavi.

Tätä etsin pitkään. Koska kaksi muuta osumaa näyttivät menevän Lappajärven Söyrinkiin, ajattelin katsoa josko Söyringin jälkeläisistä löytyisi sopiva isä. Ja löytyi hyvä ehdokas – Söyringillä oli poika Erkki, jonka pojanpoika Olavi oli syntynyt 1677. Hans Hjort, jota siis epäilen hänen pojakseen, oli syntynyt 1703, joten Olavi Söyrinki sopisi ikänsä puolesta Hans Hjortin isäksi. Lisäksi Hans Hjortin isälinja on samaa N-BY33083 haploa kuin Söyringin jälkeläisillä, eikä tuota haploa ole ainakaan vielä tavattu muualla.

Näin tämä voisi mennä, kolme testitulosta ja kolme linjaa Söyrinki Pietarinpoikaan. Varmahan tämä ei ole, mutta mahdollinen kuitenkin.

Enoni ja Söyrinki Pietarinpoika

Miten enoni BigY tulos liittyy Söyrinkiin, en tiedä. Enoni isälinja kulkee Söyringin viereisessä kylässä Tarvolassa, mutta ei kohtaa Söyringin kanssa. Mielessä on käynyt, onko enoni isälinja oikein kirkonkirjoissa vai onko linjaan tullut ’vierasta verta’ muualta. Aika näyttää, kun BigY tuloksia tulee lisää.

Kaikenkaikkiaan enollani on vähän Ydna osumia ja kun olen niitä tarkemmin tutkinut, näyttäisi siltä, että Lappajärvellä on ainakin kaksi ellei kolme N-BY33083 eri haaraa. Yksi on Söyrinki Pietarinpoika, toinen enoni haara, josta kirjoitan lisää myöhemmin, ja kolmannen vanhin esi-isä näyttäisi olevan Olavi Heikinpoika, jonka poika Antti Olavinpoika on asuttanut taloa Lappajärven Kärnässä.

Nämä linjat jatkuvat mieslinjaisesti tähän päivään ja niistä on otettu Ydna näytteet. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä ovat historiaan kirjattuja linjoja ja niiden geneettinen perimä voi olla erilainen. KORJAUS 22.9.2022 – Tuomas Olavinpoika Kärnä ei ollut Olavi Antinpoika Kärnän poika vaan ns. syytinkimies, jolle Olavi Antinpoika antoi isännyyden. Hänen poikansa Tuomas Tuomaanpoika Kärnä avioitui Dordi Simontytär Kärnän kanssa ja oli siten Simo Olavinpojan vävy. Lähde: Kari Melleri


2 vastausta artikkeliin “Lappajärven Söyrinki Pietarinpoika ja YDNA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s