Järviseudun isälinjoja

Söyringin N-BY33083 haplo vahvistuu

Kutsun Ydna:n N-BY33083 haaraa Söyringin haploksi.

Syynä on se, että ainakin kolmen, mahdollisesti jopa viiden, Ydna-testatun miehen isälinjat vievät lappajärveläiseen Söyrinki Pietarinpoikaan. Neljä näistä testatuista on tehnyt BigY-testin ja saanut haplokseen N-BY33083 ja yksi on Y111-testattu, läheinen osuma muille.1

Söyrinki Pietarinpoika

Söyrinki Pietarinpojasta tiedetään, että hän on tullut pikkupoikana Savosta isänsä Pietarin Ollinpojan kanssa Lappajärvelle noin vuoden 1575 tienoilla. 1600-luvun alkuvuosina perhe oli  asettunut aloilleen Tarvolanniemen pohjoispuolelle ja uudisasukkaaksi merkityn Söyrinki Pietarinpojan taloa alettiin kutsua Söyringiksi.

Söyrinki Pietarinpoijalla tiedetään olleen yksi Matti-niminen veli sekä sisar, joka oli mennyt avioon Kauhajärven Kiiluseen. Matti-veli kuoli lapsettomana, mutta Söyringillä oli kaksi poikaa, Matti ja Erkki.2

Erkki Söyringinpoika

Erkki Söyringinpojan Ydna testatut mieslinjat sekä Olof Hjortin mieslinjaa.

Erkki Söyringinpojan mieslinjainen jälkeläinen löytyi jo vuosia sitten ja hänen haplonsa on N-BY33083. Samaan haploon on myös pitemmän aikaa kuulunut toinen mieslinja, joka mahdollisesti arvelun kautta voisi myös olla Erkki Söyringinpojan jälkeläislinja. Olen kirjoittanut siitä enemmän täällä.

Vetelissä, lähes Lappajärven naapurissa, eläneen sotilas Olof Hjortin vanhemmista tai suvusta ei kuitenkaan ole löytynyt tietoa, joten varmuudella ei Olofia voi istuttaa Söyringin jälkeläiseksi. Hänen mieslinjainen jälkeläisensä joka tapauksessa kuuluu samaan haploon Söyringin jälkeläisen kanssa, joten varmuudella heillä on yhteinen esi-isä. Onko mahdollisesti Söyringin isällä tai isoisällä ollut veli tai setä tms., joka olisi matkannut Savosta Etelä-Pohjanmaalle ja joiden jälkeläinen Olof olisi. Se selvinnee ajan saatossa, jos ja kun tähän haploon tulee lisää osumia ja haplo tarkentuu.

Erkki Söyringinpojan jälkeiseen mieslinjaan saatiin joka tapauksessa vahvistusta Ydna111 testin tehneestä miehestä, joka on aiemmin Erkin mieslinjaiseksi todetun läheisin osuma. Näin myös vahvistuu oikeaksi kirkonkirjojen antama mieslinja Söyrinki Pietarinpoijasta nykypäivään.

Matti Söyringinpoika

Söyringin toisen pojan Matin mieslinja nykypäivään asti on ollut tähän asti hienoisen arvelun ja päättelyn varassa, kun ainoan testatun linjan on katkaissut yksi isätön poika. Pojalle isää etsiessäni tutkin isälinjan joka kuului miehelle, joka aviottoman pojan syntymän jälkeen oli avioitunut pojan äidin kanssa ja josta näin oli tullut pojan isäpuoli. Se mieslinja johti Söyrinki Pietarinpoikaan, joten arvelin haplon perusteella miehen olleen pojan biologinen isä. Siitäkin enemmän täällä.

Helmikuussa 2024 tuli N-BY33083 haploon neljäs osuma ja tämän osuman mieslinja johtaa Söyrinki Pietarinpoikaan hänen poikansa Matin kautta, kuten aviottoman pojan linjakin. Nämä kaksi linjaa haarautuvat 1600-luvun alkupuolella Evijärvellä, jossa Söyrinki Pietarinpojan pojanpoika saa kaksoset. Näiden kahden pojan jälkeläiset ovat saaneet BigY testissä haplokseen N-BY33083. Ja vaikka toinen näistä linjoista kirkonkirjojen mukaan katkeaakin isättömyyteen, Ydna kertoo näiden kahden mieslinjan olevan läheistä sukua keskenään.

Haplo N-BY33083

Haplolla N-BY33083 on nyt neljä testattua BigY osumaa ja yksi Y111 linja, jotka ennen testin tekemistä eivät ole tienneet toisistaan tai yhteydestään. Heitä ei ole yhdistänyt sukututkimusseura tai itäsuomalaiseen tapaan sukunimi tai yhteinen perintötila, mutta nyt heitä yhdistää yhteinen esi-isä N-BY33083. Tämä haplo on FTDNAn Discoveryn arvion mukaan syntynyt noin 1350, joten yhteinen esi-isä on syntynyt jo ennen Lappajärvelle tuloa, luultavasti Juvalla3 tai sen lähiseudulla.

Tästä N-BY33083 haplosta on erkaantunut Discoveryn arvion mukaan noin 1550 syntynyt toinen haplo N-FTA95969, joka on äitini isälinjaa. N-FTA95969:n jälkeläislinjat ovat myös eläneet Lappajärvellä 1500-1600-luvuilta lähtien, joten lienevät sukulaismiehet yhteistuumin matkanneet Savosta kohti Etelä-Pohjanmaata.

Juvalaisten juuret – Ydna-projekti

Ansioitunut Savon dna-tutkija ja historioitsija Ari Kolehmainen on käynnistänyt vuoden 2024 alussa projektin, jossa isälinjaisten dna-testien avulla pyritään kartoittamaan juvalaisia sukuja ja niiden asutushistoriaa.4 Mielenkiinnolla odotan, mitä projekti tuo tullessaan, millaista lisävalaistusta se voi tuoda näihin ja moniin muihin savolaiskiilan sukuihin.

Lähteet

N-BY33083 testattujen omat kertomat isälinjastaan sekä vanhimmasta tiedetystä isälinjaisesta esi-isästä

  1. FTDNAn BlockTree ja Y111 osumalista ↩︎
  2. Söyringin suvun alkupää Lappajärven Savonkylässä, Matti Lund, Etelä-Pohjalaiset juuret 1/2021 ↩︎
  3. geni.com ↩︎
  4. Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet Facebookin Suomi-Finland projektissa 25.2.2024 ↩︎

1 thoughts on “Söyringin N-BY33083 haplo vahvistuu

Jätä kommentti