Lappajärven isälinjoja

Geenien kertomaa – Söyrinki ja Kärnä

Äitini on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, Lappajärveltä. Hänen isälinjaansa tutkiessani teetin enostani BigY700 testin ja päädyin tutkimaan Lappajärven asutushistoriaa.

Ensimmäinen testitulos

Enoni testi valmistui kesällä 2021. Silloin hän sai haplokseen N-BY33083 ja saman haplon osumia hänellä oli kolme. Kaikkien kolmen osuman juuret ja mahdolliset yhteydet jäljitin Lappajärvelle Söyringin kylälle nimen antaneeseen Söyrinki Pietarinpoikaan, joka oli syntynyt noin 1562 Savossa ja tullut isänsä matkassa Lappajärvelle 1500-luvun loppupuolella.

Enoani en silloin osannut liittää näihin kolmeen muuhun osumaan mitenkään. Tilanne hieman selkeni, kun enoni sai syksyllä uuden osuman ja sen myötä yhteisen haplon uuden osumansa kanssa.

Uusi haplo

Enoni uusi haplo on N-FTA95969 ja enoni ainokaisen osuman vanhimmaksi tunnetuksi isälinjaiseksi esi-isäksi osoittautui Antti Olavinpoika, joka myöhemmin asutti Kärnän taloa Lappajärvellä ja on siitä saanut sukunimen kaltaisen nimen Kärnä. Antti oli syntynyt noin 1525 Savossa ja tullut Söyrinki Pietarinpojan isän tapaan Lappajärvelle 1500-luvun loppupuolella.

Äitini isälinja ei kirkonkirjojen mukaan kohtaa Antti Olavinpoikaa enkä siten (vielä) pysty yhdistämään näitä kahta saman N-FTA95969 haplon linjaa keskenään. Lisäksi täytyy muistaa, että historiaan kirjattujen tietoihin sisältyy aina pieni epävarmuus onko ne kirjattu siten kuin todellisessa elämässä on tapahtunut ja ovatko kaikki isäksi merkityt geneettisesti lapsen isiä. Sen sijaan dna on totta, mutta niidenkin tulkinta tarkentuu ja saattaa muuttua, kun saadaan uusia testituloksia.

Uuden haplon myötä selkiytyi kuitenkin äitini isälinjan suhde Söyrinkiin: Söyringillä ja hänen jälkeläisillään sekä äitini isälinjalla on ollut yhteinen esi-isä jossain vaiheessa, mutta äitini isälinja ei ole Söyringin jälkeläinen.

BigY tulosten Block Tree

BigY tulosten myötä enoni Block Tree -näkymä muuttui. Uudesta näkymästä selviää, että enoni aiempi haplo N-BY33083 on saanut alahaplon N-FTA95969, jonne enoni isälinja nyt kuuluu. Söyringin kolme mahdollista jälkeläistä ovat jääneet vanhalle paikalleen N-BY33083 alle.

Enoni BigY700-tuloksen BlockTree, johon
olen korvannut osumien nimet heidän vanhimman tunnetun esi-isänsä tiedoilla.
Kuvan kaikkien henkilöiden ja haplojen yhteinen esi-isä N-BY33085
on Yfull.com:n mukaan elänyt noin 950 vuotta sitten.

Omaa haploa odottamassa

Uuden haplon myötä äitini isälinjasta, ’Kärnän haarasta’, ja ’Söyringin haarasta’ on tullut rinnakkaiset.

Puhun selvyyden vuoksi äitini isälinjan haplosta N-FTA95969 ’Kärnän haarana’, koska tuon haplon vanhin tunnettu esi-isä oli Antti Olavinpoika Kärnä. ’Söyringin haara’ N-BY33083 taas saa nimensä siitä, että sen kaikilla kolmella osumalla on mahdollinen isälinjainen yhteys Söyrinki Pietarinpoikaan.

BlockTreen kuvasta on mielestäni hieman hankala hahmottaa tilannetta ’Kärnän’ ja ’Söyringin’ kesken, joten tein siitä alla olevan kuvan.

Kuvainnollisesti voidaan sanoa, että miehellä N-BY33083 oli kaksi poikaa, joiden jälkeläiset kantavat haploja N-FTA95969 eli ’Kärnä’ ja N-BY33083 eli ’Söyrinki’.

Tällä hetkellä ’Söyringillä’ ei vielä ole omaa haploa, vaan sen osumat ovat kiinni isänsä haplossa N-BY33083. Jossain vaiheessa, kun ’Söyrinki’ saa lisää osumia ja haplo tarkentuu, tulee ’Söyrinki’ saamaan oman haplon (tai useampia haploja) ’Kärnän’ rinnalle kuten kuvassa on esitetty.

Kärnän ja Söyringin sukulaisuus

Piirtämästäni kuvasta käy ilmi, että Kärnän ja Söyringin haaroilla ja haploilla on yhteinen esi-isä jossain menneisyydessä. Kuinka kaukana/lähellä tai mikä on heidän sukulaisuussuhteensa ei käy kuvasta eikä haploista ilmi. Täytyy etsiä lisää tietoa historian kirjoista.

Lappajärven ensimmäisiä taloja. Söyringin talo on kirjoitettu muotoon Söfring. Kuva: vanhakartta.fi

Antti Olavinpoika Kärnä oli syntynyt noin vuoden 1525 tienoilla ja hänen Savosta tullut isänsä on isännöinyt uudistilaansa Lappajärven Savonkylässä ainakin jo vuonna 1548.

Söyringin isän Pietari Olavinpojan tiedetään saapuneen Savosta toisen muuttoaallon myötä vuonna 1575 ja hänen arvellaan syntyneen noin vuonna 1540.

On mahdollista, että molemmat uudisasukkaina Savosta Lappajärvelle tulleet miehet ovat olleet hyvinkin läheistä sukua toisilleen. Kenties Antti Olavinpojan isä ja Söyringin isoisä ovat olleet veljiä, serkkuja tai pikkuserkkuja keskenään. Luultavasti he joka tapauksessa ovat saman kylän miehiä. Ari Kolehmainen arvioi keväällä 2022 näiden haplojen leviämiskeskuksen olleen Mikkelin tienoilla.

Ehkäpä tieto ensimmäisten uudisasukkaiden onnistuneesta asettumisesta uusiin maisemiin on kannustanut seuraavia lähtijöitä matkaan. On ollut helpompaa lähteä, kun on ollut aavistus siitä, mitä perillä on odotettavissa ja tiennyt sukulaismiesten olevan perillä vastassa.

Lähteet

  • FTDNA BlockTree N-FTA95969
  • Finland DNA -projekti – FTDNA
  • geni.com
  • Järviseudun historia 1
  • Ari Kolehmaisen luento Savon asuttamisesta 12.3.2022

Yksi vastaus artikkeliiin “Geenien kertomaa – Söyrinki ja Kärnä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s