Vinkkejä sukututkimukseen · YDNA Sairanen

N-Z5893 ja BigY

Veljeni BigY tulos saatiin marraskuussa 2018 ja nyt yli kaksi vuotta myöhemmin tulos näyttää edelleen tältä:

Yllä olevassa kuvassa on N-Z5893 palkin alapuoli jaettu kolmeen lohkoon, joista reunimmaisena oikealla on veljeni lohko tai haara. Kuten haaran lipuista näkyy, osumia on löytynyt eri maista (Countries) yhteensä 41 kappaletta. Kuitenkin DNA Matches -luku on nolla. Mitä tämä tarkoittaa? Tilanne turhauttaa, etenkin kun BigY ei ole kaikkein halvimmasta päästä oleva testi.

Markku Komosen ohjaamassa Ydna-pienryhmässä olen lähtenyt purkamaan tilannetta. Toki tiedossani on, että N-Z5893 -tuloksella ei ole mahdollista päästä kovin lähelle tarkkoja vastauksia, mutta ehkäpä siitä löytyy raameja ja vinkkejä jatkotutkimukselle. Ja tietysti kiinnostaa kuinka kaukana kirkonkirjoista ollaan, kun BigY tulos on N-Z5893.

Private Variants Average

Veljeni haaran vihertävässä laatikossa on teksti Private Variants Average 5, joka kertoo laskennallisesti sen ajan joka tämän haaran osumilla on heille yhteiseen vanhimpaan esi-isään. Laskentakaava löytyy YFull.com -palvelusta ja menee veljeni tapauksessa näin 144 x 5 + 60 = 780. Näin siis tiedän, että näiden veljeni haaraan tai lohkoon kuuluvien osumien vanhin yhteinen esi-isä on elänyt noin 780 vuotta sitten eli noin vuonna 1240.

Kaavan luvut on saatu seuraavasti:

  • 144 on keskimäärin yhden variantin muodostumisaika vuosina
  • 5 on veljeni haaran Private Variants Average eli Yksityisten Varianttien Keskiarvo, joka siis tässä haarassa on 5.
  • 60 on keskimääräinen näytteenantajan ikä

Vuonna 1240 isälinjani esi-isät taisivat jo olla Suomen nykyisen rajan tuntumassa, Karjalan kannaksella luultavasti ainakin. Melko kaukana kirkonkirjojen teksteistä.

Countries

Entäpä nuo 37 osumaa (sekä muutama osuma naapurimaissa), joita on löytynyt Suomesta, mutta jotka eivät ole suoria veljeni osumia. Pienryhmässä opin, että heidät on luokiteltu samaan haaraan veljeni kanssa, koska heidän ja veljeni perimässä on riittävän paljon yhteistä tähän lippumainintaan. Tarkempaan osumamääritykseen heillä on yli 30 erilaista varianttia veljeni kanssa ja FTDNAn määrittelyn mukaan eroa on silloin liikaa.

Apu löytyy Finland DNA -projektista, jonne moni BigY testin teettänyt on liittynyt. Sieltä löytyy lista N-Z5893 testituloksen saaneista. Otin kuvakaappauksen vanhimpien ilmoitettujen isälinjaisten esi-isien listasta.

Tämä lista tuo vähän lohtua FTDNAn Block Treen nollatulokseen. Tästä voi ainakin päätellä, että vain osa veljeni N-Z5893 osumien esi-isistä on jäänyt Suomeen ja asuttanut enimmäkseen Itä-Suomea ja jonkin verran Pohjanmaata.

  • Pohjois-Karjala: Lieksa, Liperi
  • Etelä-Karjala: Joutseno
  • Pohjois-Savo: Pielavesi, Kaavi, Nilsiä
  • Etelä-Savo: Juva ja Kerimäki
  • Pohjois-Pohjanmaa: Ylikiiminki
  • Etelä- ja Keski-Pohjanmaa: Isokyrö, Alaveteli

Aikaa ja kärsivällisyyttä, sitä tässä tarvitaan, kun odotellaan lisää testituloksia. Mutta mielenkiintoista tämä on!

2 vastausta artikkeliin “N-Z5893 ja BigY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s