YDNA Höök · Yleinen

BigY ja ajallinen etäisyys osumiin

Tutkimani Pylkönmäen Höök suvun DNAn BigY500 valmistui vuosi sitten keväällä. Viime kuukausina olen Markku Komosen ohjaamana saanut tuloksesta irti monenlaista uutta ja mielenkiintoista tietoa.

Höökin haploryhmäksi on vuoden aikana tarkentunut N-BY95650, joka on Baltian kautta Suomeen tullutta joukkoa. Testatulla on yksi toinen saman haploryhmän osuma, joka on minulle pienoinen yllätys, sillä Y67-tuloksissa tuo osuman geneettinen etäisyys on GD7. Moni muu, joka BigY:n tuloksissa jää etäisemmäksi, on Y67 tuloksissa pienemmällä GD-luvulla.

Mieheni BigY:n Block Tree -näkymä, jossa hänen haploryhmänsä on N-BY95650.

Ylläolevasta kuvasta selviää, että osumat ovat jakaantuneet laajalle ja muodostaneet useampia haploryhmiä. Markun ohjaamassa pienryhmässä olen selvittänyt kuinka ajallisesti läheisiä osumat ovat toisilleen. Laskentakaava löytyy täältä.

Minua tietysti kiinnostaa tutkimani Höökin haploryhmä N-BY95650. Kuvasta selviää, että tutkitulla on yksi osuma ja yhteensä tähän haploryhmään kuuluu kaksi suomalaista osumaa. Vihreässä laatikossa oleva Private Variants Average -luku on 5 ja se kertoo mieheni ja hänen osumansa yhteisen esi-isän eläneen noin 780 vuotta sitten eli vuoden 1240 tienoilla. Huh huh – aika kaukana, vielä pitää saada lisää osumia, että päästään lähemmäksi kirkonkirjoja!

Kun katson muita N-Y20621 haploryhmän alaisia ryhmiä, mielenkiintoinen on N-Y77019, jossa ryhmässä on kaksi osumaa ja heidän keskinäinen etäisyytensä (Average: 1) on vain noin 200 vuotta. Yhteisen esi-isän löytäminen kirjoitetuista lähteistä (jollei ole ennestään tiedossa) on siis täysin mahdollista ja jopa todennäköistä!

2 vastausta artikkeliin “BigY ja ajallinen etäisyys osumiin

  1. Hei! Mielenkiintoista, että omani N-Y63578 löytyy tuosta vierestä. Olemme siis molemmat tuon N-PH547 jälkeläisiä.

    Tykkää

    1. Hei Timo, kyllä, saman miehen jälkeläisiä olette mieheni kanssa. Olen seurannut mielenkiinnolla Piira/Piiraisten haaran kehittymistä ja teillä on upeasti paljon testin tehneitä. Siitä alkaa jo saamaan hyviä viitteitä mieslinjan liikkeistä Suomessa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s