mtDNA T1a1 Pohjanmaalla

T1a1 – Evijärvi Enaperä – Kaarinan tytärlinja

Näyttökuva 2020-01-25 kello 12.48.54

Kesän aikana sain uuden mtDNA osuman, joka osoittautui varsinaiseksi löydöksi. Meillä on nimittäin tämän osuman kanssa yhteinen naislinjainen esiäiti Evijärven Enaperän Marketta Heikintyttäressä ja tämän uuden linjan tekee merkitykselliseksi se, että aiemmin ei ole ollut tietoa Marketan Kaarina (Carin, Karin, Kaisa) -tyttären naislinjoista, jotka olisivat jatkuneet tähän päivään asti. Useita naislinjoja on löytynyt Marketan kahden muun tyttären Marian ja Kirstin jälkeläisissä, mutta Kaarinan naislinjoja ei ollut löydetty – ennen kuin nyt.

Näyttökuva 2019-08-19 kello 17.13.27

Kaarina oli syntynyt Enaperässä luultavasti perheen nuorimpana lapsena lokakuussa  1688. Sanon luultavasti, sillä hänen sisarensa Kirstin on kuolintiedon mukaan laskettu syntyneen samana vuonna. Jos tämä on totta, Kirsin on täytynyt syntyä alkuvuodesta 1688 ja Kaarina samana vuonna loppuvuodesta.

Kaarinan tarina on muutenkin mielenkiintoinen, sillä hän avioitunut nuorena, vain 15-vuotiaana. Sulhanen on ollut seitsemän vuotta vanhempi Erich Olson Söffring  (Erkki Olavinpoika Söyrinki) Lappajärven Söyringistä.

Näyttökuva 2019-08-19 kello 17.30.59
Lappajärven kappeliseurakuntaan kuuluneen Evijärven ensimmäisessä rippikirjassa Kaarina on merkitty Enaperään numerolla 14 ja hänen kerrotaan olevan Erkki Olavinpoika Söyringin luona. Puhtaaksikirjoitetun rippikirjan kuva on Evijärven sukututkijoiden sivuilta. http://evijsuku.mbnet.fi

Kaarinan tarinassa on ihmeellistä se, että hänen on täytynyt päästä ripille jo ennen 15-vuotispäiväänsä, sillä hänet on vihitty helmikuussa 1703 ja ennen vihkimistä hänen on täytynyt olla konfirmoitu. Avioliittoon mennessään Kaarinan 15-vuotispäivään oli aikaa vielä puoli vuotta. Nuori morsian, joka luultavasti on saman tien muuttanut miehensä kotiin, sillä Kaarinan ensimmäinen rippimerkintä Söyringissä on 3.8.1703.

Näyttökuva 2019-08-19 kello 17.42.43
Kaarina on merkitty numerolla 10 ja hänen aviomiehensä numerolla 08. Puhtaaksikirjoitetun rippikirjan kuva on Evijärven sukututkijoiden sivuilta. http://evijsuku.mbnet.fi

Kaarina sai Erkin kanssa seitsemän lasta, joista viisi oli tyttäriä. Alla oleva kuva on Evijärven sukututkijoiden sivulta ja siinä on Kaarinan ja Erkin perheen tiedot.

Näyttökuva 2019-08-19 kello 17.53.53
Kuva Evijärven sukututkijoiden sivulta.

Evijärven sukututkijoiden sivuilta löytyy paljon käyttökelpoista sukututkimusaineistoa erityisesti 1600-1700 -lukujen kirkonkirjoista, joita on siellä puhtaaksikirjoitettuna.

Nyt löytynyt osumani on Margaretasta lähtevää suoraa naislinjaa.

Näyttökuva 2019-08-19 kello 18.05.47

 

Lähteinä olen käyttänyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s