Äitilinjani tarinoita

Marketta Heikintytär Enaperä 1643 – 1713

Vanhin tunnettu äitilinjani esiäitini oli Marketta Heikintytär (Margeta Henricsdotter), joka oli naitu Evijärven Enaperän taloon, jota myös Norrenaksi kutsuttiin. Marketta oli syntynyt noin vuonna 1643 ja tullut Enaperään talon vanhimman pojan Heikki Joosepinpojan (1637-97) vaimoksi luultavasti 1660-luvun alkupuolella.

Mistä Marketta tuli? Keitä hänen vanhempansa olivat? Oliko Marketalla sisaruksia? Näihin kysymyksiin ei luultavasti koskaan saada vastauksia, sillä naisten historiaa ei paljon ole  kirjoitettu muistiin. Vasta kun vuonna 1686 säädetty kirkkolaki määräsi jokaisen seurakunnan pitämään rippikirjoja, voidaan kirjoittaa naisten historiaa ja seurata heidän jälkiään ja jälkipolviaan.

Luultavasti Marketta oli kuitenkin lähiseudulta kotoisin, ehkäpä ison talon tytär, jonka saattoi naittaa toisen ison talon vanhimmalle pojalle, tulevaksi emännäksi.

nacc88yttocc88kuva2019-01-31kello14.15.14
Lappajärven kappaliseurakunnan Evijärven Inankylän Enaperän (Enapära) ensimmäisestä rippikirjasta, joka alkaa vuodesta 1694. Enaperän asukkaina ovat olleet mm. Henrich Josepsson (Heikki Joosepinpoika) ja hänen vaimonsa Margeta (Marketta).

Enaperän talo oli yksi alueen vanhimpia taloja, joka oli perustettu jo vuonna 1548 Inan kylään. Heikki Joosepinpojan suku oli tullut Enaperään sata vuotta myöhemmin, kun vuonna 1650 Heikin isä Jooseppi Olavinpoika Hyytinen (1597-1664) Lappajärveltä oli ostanut talon pakkohuutokaupassa, rahat talonostoon Jooseppi oli saanut osuudestaan  Hyytisen taloon, joka oli Lappajärven kantataloja. Näin Marketan puoliso Heikki oli isänsä jälkeen vasta toinen saman suvun isäntä talossa.

Marketan aikana Enaperä oli alueen mittapuun mukaan äveriäs suurperheen talo, jonka emännäksi Marketta ryhtyi sen jälkeen, kun hänen appensa Jooseppi oli kuollut juhannuksena 1664. Tuolloin Marketan ja Heikin omakin perhe oli jo kasvanut, tytär Maria oli syntynyt ja hänen jälkeensä syntynyt pieni poikalapsi oli kuollut pian isoisänsä kuoleman jälkeen vain muutaman kuukauden ikäisenä.

Heikki Joosepinpoika oli perinyt Enaperän isännyyden isältään, mutta hän sai yhtiökumppanikseen nuoremman veljensä Matin (s. 1638), jonka kasvava perhe asui myös Enaperässä. Suurperheeseen kuului vielä veljesten äiti Kerttu (Gertrud), joka tosin menehtyi muutaman vuoden kuluttua kesällä 1666.

Veljekset viljelivät ruista ja ohraa. Tuohon aikaan Järviseutu, johon Evijärvikin kuului, oli vahvaa tervanpolttoaluetta ja Enaperänkin talosta on käyty kauppaa Pietarsaaren porvarien kanssa. Enaperässä on ollut hyvä asua ja elää.

Marketta synnytti 12 lasta, joista vain kaksi kuoli pienenä. Nuorin lapsista on syntynyt vuonna 1688, kun Marketta on ollut jo 45-vuotias isoäiti.

Vuonna 1697 Marketta jäi leskeksi, kun Heikki Joosepinpoika kuoli. Tuo vuosi on jäänyt Suomen historiaan suurena kuolonvuotena, sillä Suomen väestöstä arvellaan kuolleen neljäs- tai jopa kolmasosa. Tämä johtui siitä, että vuosina 1695-97 Järviseudulla ja koko Suomessakin on kärsitty harvinaisen kylmistä säistä, minkä seurauksena sadot ovat olleet heikkoja ja ihmiset ovat kärsineet nälästä ja kulkutaudeista. Heikki Joosepinpojan kuolema tosin saattoi johtua muistakin syistä, sillä Järviseudun historia tietää kertoa Inankylän talojen selvinneen katovuosista pelkällä säikähdyksellä. Heikki oli kuollessaan 60-vuotias ja Marketta vain 54-vuotias jäädessään leskeksi.

Leskeksi jäädessään Marketan kolme nuorinta lasta olivat vielä alle 10-vuotiaita ja he kaikki jäivät asumaan Enaperään. Isännyyden otti tai sai Marketan ja Heikin vanhin poika Heikki Heikinpoika (1666-1742), joka jäi lapsettomaksi.

Perinnönjaon tiedetään olleen kiistelty, sillä vuoden 1724 syyskäräjillä Heikki Heikinpojan veli, Juho Heikinpoika (1673-1750) Joutsen, sekä toisen veljen poika, renki Lauri Erkinpoika Enaperä (s. 1705), olivat haastaneet Heikin oikeuteen. Oikeudessa he kertoivat että ’heidän vanhin veljensä ja jälkimmäisen setä Heikki Heikinpoika, joka 1 manttaalin perintötaloa NorrEnaa asuu, on vanha ja lapseton, eikä kykene koko taloa ylläpitämään verotalona’.  He vaativat jakoa kotitalosta. Heikki Heikinpoika vastasi, että hän vanhimpana talon omistaa ja jos hän lapsettomana kuolee, hän haluaa luovuttaa Enaperän talon kuolleen veljensä Jaakon vaimolle ja tämän toiselle aviomiehelle Jaakolle, jotka nyt heidän kanssaan yhdessä taloa asuvat ja voivat veroa siitä maksaa. Näin sitten myöhemmin kävikin, sillä kuolleen Jaakko-veljen vävystä ja tyttären miehestä Jaakko Yrjönpoika Kniivilästä tuli Enaperän isäntä Heikki Heikinpojan jälkeen. 

Mutta Marketta asui Enaperässä poikansa isännöimässä talossa lopun elämäänsä. Hän ei avioitunut uudelleen ja nukkui pois 70-vuotiaana keskipäivällä heinäkuun 10. päivänä 1713.

K

nacc88yttocc88kuva2019-01-31kello16.17.22

Täältä voi katsoa Marketan sukujuontoja lisää.

2 vastausta artikkeliin “Marketta Heikintytär Enaperä 1643 – 1713

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s