YDNA Sairanen

Isälinjani N-Z5893

Näyttökuva 2020-01-25 kello 13.04.42

Isäni Heikki Sairanen oli isälinjaisesti N-miehiä eli Niilonpoikia geneettiseltä perimältään.  Yli 60 prosenttia suomalaismiehistä on N-haplolaisia, idästä vuosituhanten saatossa tulleita.

Y-dna testi tehtiin vuonna 2010 veljestäni, koska naisesta ei voi testata isälinjaa enkä minä näin ollen kelvannut testattavaksi. Aluksi tutkittiin Y67 ja koska läheisiä osumia ei vuosien saatossa tullut ja eteen tuli sopiva BigY-500 -tarjous (hinta hirvitti tarjouksesta huolimatta), tartuin siihen ja teetin isälinjastani tarkemman tutkimuksen. Tulos tuli viime syksynä 2018 puolen vuoden odottelun jälkeen ja isälinjani haploksi tarkentui N-Z5893.

Näyttökuva 2019-05-15 kello 9.37.59
Isälinjani N-Z5893 reitti Afrikasta Eurooppaan ja Suomeen. Reitti on toteutettu täällä: http://scaledinnovation.com/gg/snpTracker.html

N-Z5893:n sijoittuminen haplopuussa osoittautui minulle pettymykseksi. Se on osa savolaishaaran runkoa ja muodostunut noin 1600 vuotta sitten. Lähiosumien puuttuessa sille ei ole vielä muodostunut omaa haaraa, joka toisi isälinjan tutkimisen lähemmäksi tätä päivää. En näin ollen ole vielä päässyt pähkäilemään ja vertailemaan omaa linjaani muihin. Pitäisi saada lisää läheisiä osumia.

Pohjois-Karjalan sukututkijoiden sivuilta löysin hyvän havainnekuvan, jossa näkyy kuinka N-Z5893 on useiden testitulosten perusteella pystytty jakamaan useaan eri alahaaraan. Oma isälinjani on siis vielä tuossa ytimessä ja odottelee lisäosumia haaran tarkentumisen toivossa.

Näyttökuva 2019-05-15 kello 11.08.39
Pohjois-Karjalan sukututkijoiden tekemä N-haplopuun jatkuvasti päivittyvä malli, jonka N-Z5893 haarasta otettu suurennos kuvassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s