Suku Sairanen · Vinkkejä sukututkimukseen

Mistä ovat Sairaset kotoisin?

Sairasen sukuseuran teettämät BigY-tulokset ovat valmistuneet!

Kaikki neljä testattua sekä veljeni testi osoittavat kaikkien olevan saman miehen jälkeläisiä. Mutta milloin ja missä tuo yhteinen esi-isä on elänyt?

BigY-testit kertovat heti tuoreeltaan meidän kaikkien olevan haploa N-BY18941. Testitulos saattaa parin seuraavan viikon aikana vielä tarkentua, mutta jo nyt se antaa mielenkiintoista tietoa.

Arvio milloin yhteinen esi-isä on elänyt

Kuva: FTDNA.com

FamilyTreeDnan BlockTree näyttää, että viiden N-BY189641 haplolaisen Private Variants Average (PVA) -luku on neljä. Siitä voidaan karkeasti laskea arvio, että kaikkien tämän haploryhmän jäsenten yhteinen esi-isä on elänyt noin 400 vuotta sitten.

Lasku tapahtuu siten, että yhden mutaation (variant) on laskettu tapahtuvan BigY500 -testin tehneillä (veljeni) noin 130 vuoden välein ja tarkemman BigY700 -testin tehneillä (neljä muuta) 90 vuoden välein. Näiden tietojen perusteella voidaan laskea karkea arvio kuinka kauan aikaa sitten yhteinen esi-isä on elänyt: (1×130 + 4×90)/5 kpl x PVA4 = 392 vuotta  eli ~400. Tämä tarkoittaa 1600-lukua.

1600-luvun esi-isät

Kaikilta testin tehneiltä Sairasilta löytyy esi-isätieto 1600-luvulta. Kolmen esi-isä on elänyt Kerimäellä, yhden Parikkalassa ja yksi on ollut Karjalan kannaksen puolella Johanneksen Karhulassa.

Näiden tietojen perusteella ei löydy yhteistä esi-isää, vaikka luultavasti ollaan aika lähellä. Katsotaanpa mitä tietoja löytyy näiden paikkakuntien Sairasista Sairasen sukuseuran kirjasta.

Johannes ja Kerimäki

Johanneksen Sairasten vanhin tiedetty esi-isä on vuonna 1649 syntynyt Antti Olavinpoika (Anders Olofson) Sairain. Sairasen sukukirjassa Matti Sairanen (s. 1847) on kertonut Antin tulleen vävyksi Johanneksen Karhulaan Puruveden seudulta, mikä näin dna-tutkimuksen valossa näyttäisi olevan mahdollista, jopa todennäköistä.

Kerimäellä ei valitettavasti päästä Sairasten kanssa perinteisen sukututkimuksen keinoin 1620-lukua kauemmas. Kari-Matti Piilahti kirjoittaa sukukirjassa, että ’tutkimuksia hankaloittaa se, että 1630-luvulle asti Sairalanmäen Sairasilla on vaihtelevasti sukunimenä myös Naukkarinen’.

Naukkarisia ei ainakaan veljeni dna-tuloksista löydy, vaikka katsoin myös serkkutestin osumia. Voihan olla, että Naukkariset eivät ole tehneet dna-testejä tai sitten isälinjaista sukulaisuutta ei yksinkertaisesti ole.

Mystinen Matti

Kerimäellä on Haukilahden isäntänä ollut vuoden 1647 maakirjan mukaan Niilo Matinpoika (Nils Mattson) Sairanen, jonka jälkeläinen siis on Sairasen haplon N-BY18941 miehiä. Mutta kuka oli Niilon isä Matti?

Lukiessani sukukirjaa Parikkalan kohdalta sieltä löytyi tieto, että paikkakunnan vanhin tiedetty Sairanen on vuoden 1631 maakirjassa mainittu Matts Pettersson. Voisiko kyseessä olla sama Matti Sairanen, joka viidentoista vuoden kuluttua löytyy Kerimäeltä? Voisiko olla, että Matti olisi jättänyt mieslinjaiset N-BY18941 haplohaarat molemmille paikkakunnille?

Siinäpä sitä yksi teoria, jota voi pitää silmällä tulevia Ydna-testituloksia lukiessa.

Savolaisiako?

Minua kiinnostaa reitti, jota pitkin esi-isäni Bengt Sairanen on tullut Kerimäen Sairalanmäelle. Jos katsotaan pelkästään yleisellä tasolla Sairasten Ydna:ta, kulkureitti olisi karkeasti Karjalan kannas – Savo, kenties Mikkelin seutu – Kerimäki.

Tämän reitin voi päätellä siitä, että Niilon poikien haaran N-Z1933 tiedetään olleen noin 2.200 vuotta sitten Karjalan kannaksella ja pian sen jälkeen lähteneen kohti Savoa, kenties Mikkelin seudulle, jossa tiedetään olleen rautakautinen asutuspesä ja on syntynyt noin 2.100 vuotta sitten haplohaara N-CTS4329, jota yleisesti kutsutaan ’savolaishaploksi’. Sairaset kuuluvat tähän suureen ’savolaishaploon’, jonka jälkeläisiä on sittemmin levittäytynyt ympäri maata.

Mielenkiintoista on seurata löytyykö dna-testien perusteella tietoa miten Sairaset ovat ajanlaskun alun jälkeen Savossa ja lähialueilla liikkuneet. Ovatko he palanneet Karjalaan, jossa 1500-luvulla tiedetään olleen Sairalan kylän, jonka nimen oletetaan olevan läntistä perua? Onko hämäläisen Tuuloksen Sairialan kylä isälinjamme Sairasten perua? Entä Inkerin Kuivaisissa oleva Sairala? Miten ja milloin Kerimäelle on tultu? Mitä enemmän löytyy testituloksia Sairasten savolaishaaraan, sitä paremmin voidaan päätellä asutusreitti ja ajankohta.

Jo nyt Luumäen ja Tohmajärven Sairasten Ydna-testit ovat osoittaneet, että mieslinjaista sukulaisuutta meidän haplon N-BY18941 Sairasiin ei ole.

Lähteet:

  • Kerimäen pitäjän talonpojat ja tilat vuoden 1647 maakirjan mukaan, Mikko Saarenheimo, Kerimäen pitäjän historia (1632-1932) esivaiheineen, Savonlinna 1932, liite III
  • Sairanen – suku Savo-Karjalasta, Sairasten sukuseura ry, 2016
  • FTDNA BigY-testit
  • omat sukuselvitykset
  • geni.com
  • https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk54/Kannaksen_kylat.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s