Keltaniemi

Keltaniemi – Hietamäen pehtoori

 

 

IMG_5385

Hietamäessä on ollut useita pehtooreita, olen kuullut kerrottavan. Kenties mieleenpainuvin on ollut pehtoori Hyvärinen, joka palveli kenraali Aarne Sihvoa vuosien 1959-60 aikana. Sihvohan oli Hietamäen isäntä ja sen verran ansiotunut ja nimekäs mies, että osa kunniasta ja maineesta kuului pehtoorin mukaan myös hänelle.

Pehtoori Hyvärinen oli röyhkeä mies. Tarina kertoo, että hän ryyppäsi ja rellesti työnantajansa laskuun ja ostipa jopa auton laittaen kenraalin maksajaksi. 

Kylällä kerrotaan, että kerran sitten emakko oli poikinut ja kun kenraari kyseli pikkupossujen määrää, pehtoori oli pahoittelen ilmoittanut, että huonosti meni kun tuli vain kaksi. Todellisuudessa pehtoori oli myynyt pesueen muut porsaat ja pistänyt rahat omaan taskuun.

Hyväriselle kävi lopulta käry kävi yhdellä jos toisellakin tapaa. Jostain syystä uuniin oli eksynyt vanha dynamiittipötkö joka räjähti haavoittaen Hyväristä. Ei hän kuitenkaan kuollut, sillä vankeutta hän lopulta sai kaikesta Hietamäessä aiheuttamastaan harmista.

Sanomalehdissä samasta asiasta kirjoitettiin vähän erilaisin sanoin ja tarinoin.

Helsingin Sanomat 20.4.1961 Kuva: Kansallisarkiston sanomalehtiarkisto

Vankeutta ja sakkoja. Räjähdysaineen käytön syyte hylättiin. Lehtileike 20.4.1961 ilmestyneestä Lahti -lehdestä. (om. Aarne Krogerus)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s