Keltaniemi

Hietamäen huvilan alkuperää

Pieni ilmoitus lehdessä ja minulle yhden salaisuuden ratkaisu!

Uusi Heinolan Sanomat 19.8.1916
Ilmoitus lehdessä. Uusi Heinolan Sanomat 19.8.1916

Olin kuullut kerrottavan, että Hietamäen pitsihuvilaksi kutsumani rakennus tai sen hirret olisi siirretty 1920-luvulla Hietamäkeen Heinolan lähistöllä olevalta saarelta. En uskonut koskaan saavani selville oliko kuulopuhe totta tai selviäisikö mitään huvilan aluperään liittyvää, ja sitten yllättäen selaillessani Kansalliskirjaston sanomalehtiarkistoa silmiini osui tämä ilmoitus: Verner Dahlström, jonka tiesin Hietamäen omistajaksi, etsi apua huvilan siirtoon. Vuosi on 1916.

 

Pienessä ilmoituksessa oli monta mielenkiintoista tietoa. Ensinnäkin huvilan siirto oli tapahtunut aiemmin kuin olin luullut. Uusi Heinolan Sanomat -lehdessä oli ilmoitus jo syksyllä 1916 ja voisin kuvitella, että siirto on tapahtunut joko talven aikana jäitä pitkin tai seuraavana keväänä tai kesänä.

Toinen mielenkiintoinen tieto oli huvilan entinen nimi Fogelholm, jonka perusteella löysin sanomalehtiarkistosta lisää tietoa. Huvilan omisti kapteeni B. Fogelholm ja siitä käytettiin nimeä huwila Sjöryd. Huvila oli ollut tarjolla vuokrattavaksi ainakin vuosina 1911-13, josta ilmoitettiin keväisin Heinolan Sanomissa.

Ilmoituksista selviää, että huvilassa on alunperinkin ollut eteinen, keittiö ja kolme huonetta, joista yksi on ullakkohuone. Samat tilat huvilassa ovat edelleenkin, tosin keittiö on jaettu kahteen osaan. Sisätilojen tieto on kiinnostava, sillä monesti olemme pohtineet ovatko huvilan tilat alkuperäiset.

Heinolan Sanomat nro 3:1911

Huvilan nimi Sjöryd antoi jälleen lisävinkin tutkimukseen. Heinolan Sanomissa nro 3 vuonna 1911 on ollut sen myynti-ilmoitus, jolla sitä on yritetty kaupata. Ilmeisesti huvila ei ole käynyt kaupaksi koska se myöhemmin keväällä on tullut vuokrattavaksi.

Myynti-ilmoituksesta selviää, että huvila sijainnut Heinolassa Jyrängön kylässä, joka on Kymi-joen tai -virran eri puolella kuin Heinolan nykyinen keskusta.

Erikoinen piirre huvilamme historiassa, että ennen meitä sen on omistanut kaksi sotaherraa: majuri Aarne Uimonen ja kenraali Aarne Sihvo. 

Lähde: Kansalliskirjaston sanomalehtiarkisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s