Äitilinjani tarinoita

Brita Paavontytär Timonen 1745-95

Brita syntyi vauraaseen Timosen taloon Lappajärvelleä loppukesästä 1745 ja sai nimensä isänsä äidin Brita Pietarintytär Kirjavaisen/Nykäsen (1688-1786) mukaan. Hänen syntymänsä aikaan elettiin rauhan aikaa, sillä vain muutama vuosi ennen Britan syntymää sodittu Hattujen sota (1741-43) oli takanapäin.

Timosen talossa asui kolmen sukupolven suurperhe, johon kuuluivat Britan isän vanhemmat Paavo Erkinpoika Harju/Timonen (1687-1762) sekä vaimonsa Brita Pietarintytär sekä Britan omat vanhemmat Paavo Paavonpoika Timonen (1714-1771) ja Anna Tuomaantytär (1713-1766) sekä heidän yhdeksän eloon jäänyttä lastaan, josta Brita oli neljänneksi vanhin. Kaikkiaan Britan äiti Anna synnytti 14 lasta.

Brita avioitui joulukuussa 1772 läheisen Lukkarilan talon pojan Jooseppi Juhonpojan (1846-1887) kanssa ollessaan 27-vuotias. Ennen avioitumistaan Brita oli ollut piikana  Förstin talossa Evijärven Purmojärvellä ja luultavasti hänellä oli ollut toinenkin piikomispaikka.

Jooseppi Juhonpoika oli Britan kanssa samanikäinen ja Lappajärvellä sijainneen Lukkarilan talon toiseksi vanhin poika. Joosepin vanhempi veli Tuomas oli Lukkarilan isäntä, sillä veljesten isä oli kuollut vain vuosi ennen kuin Brita ja Jooseppi solmivat avioliiton ja muuttivat asumaan Lukkarilaan. Samassa taloudessa asui myös veljesten äiti Susanna Simontytär Hietoja/Lund (1707-1792) sekä heidän kaksi nuorempaa sisarustaan. Vuoden 1780 tienoilla Jooseppi sai oman talon veljensä talon viereen.

Britan ja Joosepin ensimmäinen lapsi Juho syntyi reilun vuoden kuluttua häistä ja eli vain muutaman viikon. Myös kaksi myöhemmin syntynyttä pienokaista kuolee pienenä, mutta aikuisiän saavuttaa lapsista kuusi, joista nuorimmainen Maria oli syntynyt puoli vuotta isänsä kuoleman jälkeen. Jooseppi kuoli koliikkiin syksyllä 1787 vain 41-vuotiaana. Näin Brita jäi leskeksi nuorena, vain 42-vuotiaana. Samalla hänestä tuli kuuden pienen lapsen yksinhuoltaja ja hän jäi yksin huolehtimaan talosta.

Kuten ajan tapana oli, Brita avioitui uudelleen vuoden suruajan jälkeen. Taloon tarvittiin mies ja lapsille isä, joten avioliiton solmimisen jälkeen Pietilän torppari Matti Jaakonpoika (1739-1814) muutti Lukkarilaan 16-vuotiaan tyttärensä Liisan kanssa.

Vuosi avioliiton solmimisen jälkeen Brita ja Matti saavat tyttären, joka saa nimekseen Kreeta.

Vain viisi vuotta Kreetan syntymän jälkeen Brita kuolee. Hän on kuollessaan elokuussa 1795 vain 49-vuotias ja kuolinsyyksi on merkitty ’moderqvarf’, joka lienee ollut jonkilainen mielen sairaus.

Matti Jaakonpoika jää pitämään Lukkarilan taloa ja huolehtimaan Britan lapsista. Suruajan jälkeen Matti Jaakonpoika avioituu uudelleen.

Näyttökuva 2019-04-15 kello 15.29.47

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s