mtDNA T1a1 Pohjanmaalla

T1a1 ja Leväluhta – muinais-DNA !

Näyttökuva 2020-01-25 kello 12.48.54

Leväluhdasta löytyi T1a1 mtDNAta!

Olihan tuo kylmät väreet nostattava tieto, että omaa äitilinjaista mtDNAta on löytynyt mystisestä rautakautisesta kalmistosta. Onko tässä vastaus siihen kysymykseen, milloin T1a1 –äitilinja on tullut Suomeen ja Pohjanmaalle?

Leväluhta on rautakautinen kalmisto Isokyrön Orismalan kylässä Pohjanmaalla. Se on uhrilähteeksi merkitty paikka ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen, sillä rautakaudella, 400 vuoden aikana, vainajat on haudattu veteen. 1800-luvun puolivälissä ojankaivuun yhteydessä, sieltä löytyi hyvin säilyneitä luita ja pääkalloja yhteensä lähes 75 kg eikä toistaiseksi ole kyetty selvittämään miten ja miksi vainajat on siellä haudattu veteen.

Sitä vastoin Helsingin yliopiston monitieteinen tutkimusryhmä on vuodesta 2010 asti yrittänyt selvittää Leväluhdasta löytyneiden ihmisten alkuperää uusimman muinais-DNA –teknologian avulla. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan tutkittiin 12 Leväluhdasta löytynyttä vainajaa, jotka luiden radiohiiliajoitusten mukaan kuuluivat 500-700 –luvuilla kuolleille ihmisille ja joista kolmen vainajan perimässä oli selkeitä samankaltaisuuksia nykysaamelaisten kanssa. Ja yhden vainajan mtDNA oli T1a1, tarkemmin vielä T1a1@152.

Meillä ’Pohjanmaan haaran’ T1a1 -äitilinjaisilla on oma mutaatiomme, mutta ei meillä ole mitään @152 -ritirimpsua T1a1:n jatkeena. Tuo antoi viitteitä siitä, että Leväluhdasta löytynyt T1a1 –vainaja ei ole ’Pohjanmaan haaran’ lähisukua.

Taustatutkijani, joka ymmärtää geeneistä ja mutaatioista ja osaa kertoa niistä minulle ymmärrettävällä kielellä, oli tutkinut asiaa tarkemmin. Myös hän kuuluu ’Pohjanmaan haaraan’ ja oli löytänyt tiedon, että kyse on HVR2 alueen sijainnista eikä meiltä löydy tuota sijaintia kyseiseltä alueelta. Eikä sitä löydy myöskään Suomi DNA projektiin ladatuista tuloksista, joten luultavasti tuolta vainajalta ei ole jäänyt jälkeläisiä Suomeen. Kenties tuo näytteen antanut vainaja oli nainen, jonka naislinja ei ole jatkunut tähän päivään asti. Tai jos hän oli mies, naislinja ei ole voinut jatkua hänen kauttaan. Kyseistä T1a1@152 -linjaa löytyy tänä päivänä ainakin Romaniasta ja Kreikasta, joten mielikuvituksen voi laittaa lentoon ja ihmetellä mitä Etelä-Euroopan ihminen teki Pohjanmaalla rautakaudella 🙂

No vaikka ihan lähisukua emme Leväluhdan T1a1 –vainajan kanssa olekaan, on meillä kuitenkin yhteinen mtDNA haplo ja siten yksi ja sama, yhteinen äitilinjainen äiti menneisyydessä. Taustatutkija löysi tiedon, että vainaja on HVR1 –alueen osumamme ja sen perusteella voidaan laskea, että 50 prosentin todennäköisyydellä meidän yhteinen esiäitimme on elänyt noin 52 sukupolvea sitten. Ja 25 vuoden sukupolvivälillä se tarkoittaa noin 1300 vuotta. Niinpä ihan läheltä ei yhteistä perimää löydy eikä ainakaan tämän vainajan kautta ole tämän päivän T1a1 -linjat rantautuneet Suomeen ja Pohjanmaalle.

Muinais-dnan tutkimuksesta tarkemmin

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s