mtDNA T1a1

Näyttökuva 2020-01-25 kello 12.48.54

Äitilinjani haplo on T1a1. Se on Suomessa harvinainen, sillä tämän hetkisen (2018) tiedon mukaan vain 0,6 prosenttia suomalaisista kuuluu tähän haploryhmään. Suomeen T1a1 -naiset ovat tulleet Euroopasta, luultavasti Brittein saarilta ja ehkäpä viikinkien mukana, kukapä sen tietää….vielä.

Vaikuttaa siltä, että pienestä osuudestaan huolimatta T1a1 -haploiset suomalaiset eivät kaikki ole saman Suomeen tulleen esiäidin jälkeläisiä. Tietysti me testin tehneet suomalaiset T1a1 -haplolaiset olemme olleet keskenämme yhteyksissä ja vaihtaneet tietoa, jonka perusteella voitaneen sanoa, että meitä on kolmen eri naisen jälkeläisiä. (Tämä on voitu päätellä, kun ollaan kyselty ja kartoitettu mtDNAn mutaatioita.) Näiden naisten vanhimmat tunnetut jälkeläiset ovat eläneet maantieteellisesti Etelä-Suomessa, Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla. Minun juureni ovat Pohjanmaalla.

Pohjanmaan haara, sillä nimellä kutsun tätä epävirallista T1a1 -haplolaisten joukkoa, jonka perimässä on mutaatio, joka löytyy vain tähän haaraan kuuluvilta. Sitä ei tiedetä olevan muualla maailmalla eikä myöskään muilla suomalaisilla T1a1 -haplolaisilla. Siksi otan epävirallisen luvan kutsua tätä joukkoa Pohjanmaan haaraksi.

Enemmän kuin luultavasti meillä Pohjanmaan haaralaisilla on yhteinen esiäiti. Kokosin yhteen DNA-tililläni olevien ja kanssani samaa T1a1 -haploperimää omaavien  henkilöiden vanhimmat tiedossa olevat esiäidit, jotka ovat eläneet 1600-luvulla ja listasta tuli tämän näköinen:

näyttökuva 2019-01-24 kello 14.22.41

 

Aika mielenkiintoinen, eikö totta!

Kolmetoista testattua henkilöä, joilla on mtDNAssaan ainutlaatuinen mutaatio ja joiden äitilinja kapenee kuuteen 1600-luvulla verrattain pienellä alueella eläneeseen esiäitiin. Vielä tästä on vaikea vetää suoria johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, mutta mielenkiinnolla odotan mitä tuleekaan tapahtumaan, kun testituloksia tulee lisää ja kuva alkaa kirkastumaan. Jo nyt koen mielenkiintoisena sen, miten pienellä alueella ja muutamalla testituloksella on saatu näinkin tiheä verkko 1600-luvun Pohjanmaan T1a1 -haplolaisista.

Oma lukunsa ja kirjoituksensa on Järviseudun 1600-luvun T1a1 -naiset!